Sa nu ignoram gunoiul. Independenta energetica si fara gaze de sist?

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 18:06
3904 citiri
Sa nu ignoram gunoiul. Independenta energetica si fara gaze de sist?

Lipsiti de cercetari proprii suficiente privind combustibilii neconventionali, cum ar fi biogazul, si atrasi de excelentele studii americane privind exploatarea gazelor de sist, multi romani le considera pe acestea din urma ca fiind cea mai convenabila si mai sigura varianta de a crea independenta energetica a tarii.

Reciclabilele stau nereciclate

Am putea zice ca au dreptate, daca n-am sti uriasele cantitati de deseuri care se aduna prin gropile de gunoi asa zis ecologice din apropierea marilor orase. Conform datelor publicate de Ministerul Mediului, numai in anul 2011 au fost introduse pe piata 992.510 tone ambalaje reciclabile, din care n-au fost reciclate nici jumatate.

Basca cele neevidentiate, basca alte materiale decat ambalajele, basca deseurile industriale, basca cele casnice, reziduurile din agriucltura, cele din silvicultura, zootehnie si multe altele. In timp ce peste jumatate din gunoaiele noastre asteapta sa le recicleze natura de la sine, presa occidentala informeaza ca Suedia "arunca" doar 1% din biomasa disponibila. Restul se trasnsforma in energie.

Este adevarat ca Suedia e campioana la acest capitol, media europeana fiind de 22%, dar si asa noi ne situam la peste dublul mediei UE. Avantajul folosirii gunoaielor in scopuri energetice consta sub aspect ecologic in eliminarea lor din cadrul natural, iar sub aspect tehnic in obtinerea unui gaz de calitate, compatibil sa functioneze in instalatiile proiectate pentru gaze naturale.

Incalzire cu gunoaie

Exista si un dezavantaj ecologic, care trebuie luat in calcul: prelucrarea deseurilor duce la degajarea unor gaze, altele decat arderea hidrocarburilor, mai putin nocive, dar mai greu de controlat, din cauza caracterul eterogen al respectivelor materiale, conform Le Monde.

Pana cand laboratoarele vor elabora expertize precise privind aceste gaze arse, expertii conteaza pe aprecierile globale existente, conform carora agresiunea este mai putin nociva decat in cazul arderii hidrocarbrilor.

Prin arderea deseurilor, inclusiv cele menajere, Suedia obtinea in 2012 suficienta energie, ca sa satisfaca 20% din necesarul de termoficare al tarii (sa nu uitam ca tara este situata in extremul nord al continentului) corespunzator la 810.000 gospodarii.

Tot din deseuri, se asigura energie electrica pentru 4,6 milioane de gospodarii. Daca este mult sau putin, deduce fiecare, stiind ca tara numara in total 9,6 milioane locuitori.

Ar fi insa gresit sa ne oprim la exemplul suedez. Germania nu se situeaza nici ea departe de acesta. Ba chiar, asa cum noteaza La Tribune, un numar de 15 tari din UE obtin cantitati mai mari sau mai mici din necesarul lor de energie prin arderea de materiale neconventionale.

Romania are un mare potential de biomasa

Occidentul acorda multa atentie fluxului international al acestui fel de energie, in care sens s-a propus infiintarea unui registru european al biometanului, pentru ca schimburile sa fie tranzactionate in cadrul unei piete comune energetice. Ar urma ca, in prima etapa, Registrul sa includa Olanda, Suedia, Marea Britanie. Germania, Austria, Danemarca, Franta.

Este de retinut faptul ca atat Germania, cat si Suedia, au simtit nevoia sa importe deseuri reciclabile si biomasa, pentru a face fata cererilor dar si capacitatilor de prelucrare pe care si le-au instalat. Nu e bizar ca le-au importat, dar e de mirare ca au gasit ofertanti, gata sa-si vanda avutia, desigur pe nimic, pentru ca nu poti cere pret bun pe gunoi.

Probabil ca este departe ziua cand ne-am putea conecta la acest Registru european, desi Romania dispune de un important potential de biomasa, iar specialistii apreciaza ca in urmatorii doi ani Romania va dispune de o capacitate de 210 MW din centralele electrice avand biomasa ca sursa energetica, conform Renexpo-bucharest.com.

Desi tinta reprezinta pentru noi un succes, este departe totusi de performantele Suediei sau ale Germaniei, ceea ce sugereaza ca noi vom mai tine multi ani de acum incolo gunoiul in ograda.

Poate ca, in loc sa ne batem cu pumnii in piept ca vom scoate gazele din sisturi, poluand mediul si provocand convulsii sociale, ar fi mai intelept sa indreptam eforturi spre cercetare in directia bioenergiei, folosind cea mai la indemana materie prima: gunoiul.

Iar gazele de sist sa le lasam urmasilor urmasilor nostri, sa le arda ei, daca nu vor mai avea gunoaie si daca nici nu vor gasi ofertanti, gata sa le vanda pe ale lor.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#biomasa potential Romania, #energie reciclare gunoaie, #bioenergie Romania, #bioenergie Suedia, #bioenergie Germania , #energie neconventionala