Surse de energie regenerabila care ne vor salva in viitor

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 19:15
43625 citiri
Surse de energie regenerabila care ne vor salva in viitor
Foto: sbc-technologies.com

Omenirea cauta in permanenta alte surse de energie care sa le inlocuiasca pe cele din prezent. Petrolul sau combustibilii fosili nu se vor mai gasi peste cateva decenii, iar locuitorii Terrei au nevoie de energie care sa fie ieftina, dar sa nu polueze: energia regenerabila.

In prezent exista multe surse de energie care sunt regenerabile si prietenoase cu mediul. Acestea sunt mai "curate" si cu siguranta mai ieftine. Listverse a facut o lista cu actuale si viitoare surse de energie regenerabila, de care va fi nevoie mai ales in zonele rurale si izolate, unde alimentarea cu energie conventionala este mai dificila.

9. Energia produsa de maree

Energia produsa de maree poate fi generata cu ajutorul curentilor marilor si oceanelor. In general, are un impact mai mic asupra ecosistemelor. Generatoarele sunt asemanatoare cu cele eoliene, cu acelasi fel de "palete", fiind puse in miscare de actiunea curentilor.

Desi inca nu este folosita, energia de acest fel are potential pentru a face parte din viitoarea generatie de energie electrica. Mareele pot fi prevazute mai usor decat vantul si reprezinta singura sursa de energie care depinde mai mult de actiunea Lunii asupra Pamantului, decat de cea a Soarelui.

Astfel de "mori" care folosesc mareele au fost folosite, la o scara primitiva, inca din perioada Imperiului Roman si, apoi, a Evului Mediu. Marea Britanie vrea sa construiasca mai multe astfel de generatoare in largul coastelor Tarii Galilor, care ar urma sa produca energie pentru alimentarea a 5.000 de case.

8. Energia valurilor

Energia produsa de valurile oceanelor este captata si apoi folosita pentru a genera energie electrica, in procesul de desalinizare sau pentru a pompa apa in rezervoare uriase. Tehnologia folosita presupune un dispozitiv plutitor, de tip geamandura, care va sta la suprafata apelor oceanelor.

Acest gen de energie este mai dificil de produs, din cauza ca nu se poate prevedea care va fi directia valurilor oceanelor. Desi au fost incercari de a o folosi inca din secolul XIX, iar in prezent este in folosinta in unele parti ale Europei, energia valurilor nu este folosita la scara larga. Prima astfel de centrala a fost construita in Portugalia, si contine trei dizpozitive de cate 750 KW.

7. Energia radianta

Acest fel de energie are aceleasi efecte ca si cea electrica, dar cu numai 1% din costuri. Cu toate acestea, desi unele comunitati stiintifice au asemanat-o cu electricitatea, ea nu se comporta exact la fel. Aceasta energie naturala poate fi obtinuta direct din mediul inconjurator sau extrasa din energia electrica prin metoda numita fractionare.

Printre cele mai cunoscute utilizari ale sale se numara si unul dintre cele mai vechi telefoane fara fir, inventat de Nikola Tesla, dar si alte dispozitive construite in urma cu aproape 100 de ani de alti savanti pionieri.

6. Energia solara

Energia solara foloseste panouri fotovoltaice care capteaza energia produsa de Soare pentru a genera electricitate. Este una dintre sursele de energie cu cea mai rapida dezvoltare, iar panourile solare devin din ce in ce mai eficiente, mai usor de transportat si de instalat. Acestea sunt folosite in prezent pentru a alimenta cu electricitate obiecte casnice uzuale, dar si pentru a genera curent pentru o casa intreaga, prin amplasarea lor pe acoperisurile locuintelor.

Criza petrolului din 1973 a stimulat o accelerare a productiei de astfel de panouri, in anii '70 si '80. Dupa ce pretul petrolului s-a micsorat, la mijlocul anilor '80, productia panourilor a cunoscut o stagnare si chiar o scadere. In prezent, tarile care utilizeaza cel mai mult energia solara sunt Japonia, SUA si Germania.

5. Energia eoliana

Energia eoliana inseamna transformarea energiei vantului, cu ajutorul turbinelor eoliene, in electricitate. Marile ferme eoliene sunt conectate la retele locale de energie, cu ajutorul unor mici turbine folosite pentru a produce electricitate pentru zonele izolate. Astfel de ferme, amplasate pe terenurile arabile, au cel mai mic impact asupra mediului dintre toate sursele de energie. Vantul produce 1,5% din electricitatea mondiala, iar productia de energie generata astfel s-a dublat in ultimii ani.

Tarile in care se foloseste cel mai mult acest tip de sursa de energie sunt Danemarca (19% din productia de electricitate a tarii), Spania, Portugalia, Germania sau Irlanda, dezvoltandu-se mult in tarile din jurul Marii Baltice si Marii Nordului.

4. Hidroelectricitatea

Hidroelectricitatea este electricitate generata de puterea apei, cu ajutorul fortei gravitatiei si a fenomenului de curgere a apei. Este forma de energie regenerabila cel mai mult folosita.

Microcentrale hidroelectrice au fost construite in zone izolate unde nu sunt accesibile alte surse de energie, spre exemplu pe cursul unor rauri mici. Cele mai multe hidrocentrale mici nu sunt prevazute cu baraje si nu folosesc forta caderii apei. Hidroelectricitatea reprezinta aproape 20% din totalul de electricitate mondiala si 63% din electricitatea generata de sursele regenerabile.

3. Energia geotermala

Energia geotermala este un mod foarte puternic si eficient de a extrage energia regenerabila din pamant, prin intermediul proceselor naturale. Poate fi folosita pentru a alimenta cu energie o locuinta sau chiar asezari umane mai mari, in cazul centralelor geotermale.

Avantajele sale le constiutuie costul redus, eficienta, faptul ca nu afecteaza mediul inconjurator si ca nu necesita combustibil pentru a functiona, iar principalul dezavantaj il reprezinta aria relativ mica unde poate fi obtinuta, respectiv in apropierea imbinarilor tectonice.

Cel mai mare grup de centrale geotermale este localizat in California. Din 2004, tari precum Islanda, Filipine, El Salvador, Costa Rica si Kenya isi obtin mai mult de 15% din electricitate folosind energia geotermala.

2. Energia de biomasa

Biomasa, ca sursa de energie regenerabila, este partea biodegradabila a produselor si reziduurilor din mediul inconjurator, care pot fi arse pe post de combustibil pentru a produce enegie. Include elemente vegetale si animale, din silvicultura si din alte industrii, practic toata materia organica produsa prin procesele metabolice ale organismelor vii, dar si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane.

Energia de biomasa este energia regenerabila cu cele mai raspandite si abundente resurse de pe intreaga planeta. Este folosita inca din cele mai vechi timpuri, o data cu descoperirea focului de catre om. In prezent, in SUA, energia de biomasa genereaza in jur de 0,5% din electricitatea tarii, ceea ce inseamna o reducere anuala, de peste un milion de barili, a consumului de petrol.

1. Energia nucleara

Energia nucleara este reprezentata de orice tehnologie nucleara prin care se poate extrage energie folositoare din nuclei atomici, prin reactii nucleare controlate. Singura metoda prin care se poate realiza acest lucru este cea a fisiunii nucleare. Desi in prezent este folosit uraniul, element ce nu va disparea in urmatorii 800 de ani, fisiunea nucleara se va baza, in viitor, pe hidrogen. Acesta va fi o sursa inepuizabila, fiind obtinut din apa.

In prezent, aproape 14% din electricitatea mondiala provine din energia nucleara. SUA, Franta si Japonia genereaza, impreuna, peste jumatate din electricitatea obtinuta astfel. In intreaga lume exista peste 400 de reactoare nucleare operative, impartite in 30 de tari. Datorita energiei nucleare, Franta are cel mai curat aer dintre tarile industrializate si cea mai ieftina electricitate din Europa.

Cu toate ca folosirea efectiva a energiei nucleare ca sursa de energie nu polueaza, centralele nucleare sunt vazute ca un pericol de multi oameni din toata lumea. Neatentia si greseala omului sau calamitatile naturale au provocat dezastre nucleare. Catastrofa de la Cernobal, din 1986, sau recentele probleme ale centralei de la Fukushima, din Japonia, au semanat ingrijorare in randul multor tari, care vor sa-si inchida definitiv toate reactoarele nucleare in urmatoarele zeci de ani.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...