Ziare.com

Romania, in topul celor mai atractive tari pentru energia regenerabila

Marti, 26 Februarie 2013, ora 15:10

   

Romania, in topul celor mai atractive tari pentru energia regenerabila
Romania ocupa locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in proiecte de energie regenerabila, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.

Raportul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, remis Ziare.com, este aferent perioadei decembrie 2012 - februarie 2013, si plaseaza Romania inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria.

Raportul are in vedere 40 de state si prezinta atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate.

Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In privinta energiei solare, tara noastra se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.

Ernst & Young remarca, insa, ca aceasta piata este foarte activa in Romania, ceea ce indica proiectii de crestere substantiala in 2013 a puterii instalate de capacitati solare. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestor proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.

EDP Renovaveis, divizia de energie regenerabila a EDP, dezvolta deja in Romania proiecte de energie solara cu o putere combinata de 39MW, planificate sa fie finalizate in primul trimestru al lui 2013. Acestea sunt primele proiecte de energie solara ale grupului EDP.

De asemenea, RCS & RDS a facut doua achizitii in domeniul energiei solare, capacitatea totala a proiectelor preluate fiind de 13,7 MW.

Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei.

"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de energie regenerabila, dezvoltarea proiectelor a fost intr-o anumita masura incetinita. Daca aceasta incertitudine ar fi transata pozitiv, cu siguranta investitorii ar fi mai motivati sa investeasca in proiectele eoliene si solare romanesti.

Deocamdata, ne bucuram de atentia investitorilor din Europa de Vest, China, Statele Unite, dar si a investitorilor din regiune, de exemplu Turcia", a explicat Florin Vasilica, partener si lider al departamentului de Asistenta in tranzactii, Ernst & Young Romania.

Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.Cel mai recent raport indica presiunea publica din ce in ce mai mare asupra subventiilor care sustin dezvoltarea proiectelor de energie regenerabila.

De asemenea, raportul Ernst & Young atrage atentia asupra avantului castigat de proiectele de exploatare a gazului de sist, pe care multi jucatori din sector le vad ca avand potentialul de a distrage atentia investitorilor de la energia regenerabila.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2216 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

normal ca Romania e atractiva pentru acesti investitori

din moment ce prostimea ( adica eu si alte cateva milioane de romani ) plateste ( platim ) pe fiecare factura subventii acestor investitori ca sa ce ? sa-si umfle ei conturile din banci ! N-au facut bine bulgarii ca au iesit in strada impotriva firmei CEZ , care le-a scumpit curentul ?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor