Planul climatic dur al Comisiei Europene și efectele sale în România: ne va rupe buzunarele la plata căldurii

Vineri, 16 Iulie 2021, ora 03:05
10440 citiri
Planul climatic dur al Comisiei Europene și efectele sale în România: ne va rupe buzunarele la plata căldurii
Schimbările climatice sunt o preocupare serioasă FOTO Unsplash.com

Planurile Comisiei Europene în ceea ce privește tranziția verde au fost schimbate, fiind propuse obiective și mai dure. Comisia solicită ca 40% din energie să fie produsă din surse regenerabile până în 2030. Ținta de până acum era de 32%.

În acest caz, noul target va foarte greu de realizat, mai ales de țări precum Romania. Daca până în 2030, Romania și-a asumat o tintă de 30,7% până în 2030, iată, vă fi obligată să revizuiască mult în sus această cifră.

Fară îndoială, noile obiective ale CE nu se vor lasă fară un val de scumpiri, în condițiile în care vor exista taxe pe produsele energetice care nu sunt verzi, precum centralele de apartament și alte surse de încălzire.

Prin urmare, noul pachet de măsuri prezentat, miercuri, 14 iulie, de Comisia Europeană și denumit 'Fit for 55', ar putea genera creşterea facturilor la carburanţi şi la încălzire pentru populaţie. În acest caz, Uniunea Europeana trebuie să găsească maniera de comunicare convingătoare asupra faptului că acest nou pachet este echitabil şi solidar, altfel rezistenţa cetățenilor vă fi masivă, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil de Pactul Verde european, Frans Timmermans. 'Vom cere mult de la cetăţenii noştri. Dar vom cere mult şi de la industriile noastre, şi o vom face pentru o cauză bună', a mai adăugat Timmermans.

Cauzele nobile se plătesc scump

Este adevărat și resimțim asta din ce în ce mai acut, criza climatică în care se găsește întreagă planeta este provocarea timpului nostru. Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi de când se fac masuratiori. Temperatura medie globală a crescut cu 1,1 ° C, peste nivelurile preindustriale până în 2019. Impactul încălzirii globale este dincolo de dispută, cu secete, furtuni și evenimente meteorologice extreme în creștere. Din păcate, oamenii nu sunt pe deplin conștienți de efectele dezastruoase în cazul în care nu se vor lua măsuri urgente.

”Trebuie să luăm măsuri urgente și susținute pentru a păstra sănătatea, prosperitatea și bunăstarea oamenilor din Europa și din întreaga lume”, a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen. UE conduce lupta globală împotriva schimbărilor climatice și Comisia este hotărâtă că UE ia măsuri suplimentare acum. Președintele CE a făcut din acest nou plan climatic prioritatea politică ZERO, cu scopul de a transforma UE într-o societate corectă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punct de vedere al resurselor și competitivă. ”Astăzi, Comisia pune continentul nostru pe o cale durabilă pentru a face acest lucru o realitate și pentru a atinge neutralitatea climei până în 2050”.

Obiectivele Comisiei Europene

  • să stabilească o cale mai ambițioasă și mai rentabilă pentru a realiza neutralitatea climatică până în 2050;
  • să stimuleze crearea de locuri de muncă „verzi” și să continue progresele înregistrate de UE în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurând totodată creșterea economică;
  • să încurajeze partenerii internaționali să își sporească ambiția de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5°C și de a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice;

Citește și:
Doar 5 oameni au venit la petrecerea Comisiei Europene care a costat aproape 400.000 de euro. "După discuțiile nedumerite cu alți câțiva care au apărut, sunt singur"
Doar 5 oameni au venit la petrecerea Comisiei Europene care a costat aproape 400.000 de euro. "După discuțiile nedumerite cu alți câțiva care au apărut, sunt singur"
Doar cinci persoane au venit marți seară, 29 noiembrie, la o petrecere organizată în metavers de departamentul pentru asistență străină al Comisiei Europene cu scopul de a-i determina pe...
Elon Musk, amenințat de UE cu interzicerea Twitter. Condițiile puse de Bruxelles
Elon Musk, amenințat de UE cu interzicerea Twitter. Condițiile puse de Bruxelles
Uniunea Europeană l-a avertizat pe Elon Musk că va interzice Twitter dacă miliardarul nu va respecta regulile sale stricte privind moderarea conţinutului, declanşând un conflict de...