Energia verde ar putea crea 60 milioane de locuri de munca in 20 de ani

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 09:08
3418 citiri
Energia verde ar putea crea 60 milioane de locuri de munca in 20 de ani
Foto: Arhiva

Conform Programului ONU pentru Mediu, efectivele fortelor de munca antrenate in activitatile legate de energia neconventionala, respectiv nepoluanta, cresc anual cu 20%.

Practic, la nivel global, numarul personalului activ in acest domeniu se ridica la 5 milioane.

Un raport al Biroului International al Muncii apreciaza ca numarul personalului angajat in activitatile de mediu si de energie verde ar putea creste treptat, in viitor, pana la 15-60 milioane, relateaza La Tribune.

In domeniul ameliorarii forestiere, unde se investesc anual 30 de milioane de dolari pentru oprirea defrisarilor, se estimeaza, de asemenea, crearea unui mare numar de locuri de munca, accesibile localnicilor din zonele cele mai defavorizate.

In Europa, profesiile legate direct sau indirect de biodiversitate antreneaza activitatea a 14,6 milioane de persoane, iar investiile facute in Germania, la nivel de 100 de miliarde de dolari, au permis si ele crearea unui numar de 300.000 de locuri de munca.

Totusi, dezvoltarea energiei neconventionale si masurile de protectie a mediului, cu perspective optimiste intr-o buna parte a lumii, risca sa genereze blocaje in alte parti.

Sa nu uitam ca energia neconventionala are un dublu scop. Pe de o parte, ea va asigura sporul energetic necesar dezvoltarii societatii umane, pe de alta parte, trebuie sa aiba in vedere inlocuirea energiilor conventionale, cele poluante.

Se va impune un concept nou

Acest din urma aspect va impune restrangerea activitatilor in respectivele zone conventionale, limitatea extragerii titeiului, reducerea capacitatilor de prelucrare si de transport.

Nu este prevazuta o asemenea rasturnare de situatie in timp scurt, dar, chiar si in perspectiva fiind, este usor de banuit ca noile locuri de munca aparute in zonele "verzi" pot crea probleme sociale grele in regiuni cu traditii.

Deocamdata, cei lansati in campania energiei neconventionale scapa din vedere faptul ca succesul actiunii lor poate avea consecinte incalculabile acolo unde acum lucurile merg bine.

De fapt, ne gasim intr-o stare de tranzitie, care implica modificari substantiale in practicile de afaceri si in investitii. Este necesar un alt mod de productie, care sa puna in valoare noul concept despre energie, fara consecinte grave in alte zone.

Odata cu aparitia noilor surse energetice, acelasi concept nou trebuie sa asigure emanciparea populatiei sarace din zona, ceea ce presupune noi politici sociale pe piata muncii. Succesul acestor politici depinde de modul cum se va asigura calificarea si formarea personalului, valorificand atat munca barbatilor, cat si a femeilor.

Departarile, structurile sociale diferite, reticentele unor grupuri traditionale sunt fapte care nu pot fi neglijate. Dialogul social este singura cale care poate duce la solutii viabile atat in ce priveste succesul noilor tehnologii neconventionale, cat si problemele sociale, acolo unde protejarea mediului va impune restrangerea tehnologiilor clasice.

Exista riscul ca noile locuri de munca, aparute in zone neconventionale, sa determine chiar disparitia unora deja existente, din cele clasice. Nimeni n-are interesul ca, evitand un pericol ecologic global, sa creeze dezastre sociale locale, mutand saracia dintr-o parte a globului, in alta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Eurowind Energy, dezvoltator şi operator de proiecte eoliene, solare şi hibride, a semnat cu Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group Bank AG o facilitate de credit în valoare de...
Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Vehiculele fabricate în România au cerere pe toate pieţele unde se comercializează, peste 60 de pieţe din lume, astfel că anul 2024 ar putea fi încheiat tot pe plus, cu un nou record, a...
#locuri munca energie regenerabila, #locuri munca energie verde , #energie regenerabila