Franta, Spania si Portugalia isi vor conecta retelele electrice. Ajutor de la UE fara precedent

Sambata, 28 Iulie 2018, ora 17:00
4316 citiri
Franta, Spania si Portugalia isi vor conecta retelele electrice. Ajutor de la UE fara precedent
Foto: Arhiva Pixabay

Franta, Spania si Portugalia au decis vineri sa construiasca o noua linie submarina pentru a lega retelele lor electrice si pentru a reduce izolarea Peninsulei Iberice in materie de energie.

Liderii celor trei tari, reuniti la Lisabona, au salutat semnarea, cu ocazia unui summit, a acordului de finantare a acestui proiect de linie de inalta tensiune pentru a lega Franta de Spania pe sub Golful Gasconiei.

Este "un pas foarte important", a declarat premierul portughez Antonio Costa anuntand ca un grup de lucru va continua sa discute despre noi conexiuni electrice si de gaz.

Comisia Europeana va subventiona proiectul "Golful Gasconiei" cu 30%, oferind 578 de milioane de euro, o suma fara precedent pentru un proiect energetic.

Linia de 370 de km lungime ar urma sa fie pusa in functiune in 2025 si sa creasca de circa doua ori capacitatile de schimburi de electricitate intre Franta si Spania pentru a le ridica la 5.000 de MW, a subliniat RTE, compania franceza care gestioneaza retelele si care administreaza acest proiect cu compania spaniola REE.

Este cel mai important proiect lansat de cand Spania si Portugalia se lupta pentru ca Peninsula Iberica sa nu mai fie ceea ce ele numesc "o insula in Europa din punct de vedere energetic".

Portugalia dispune de un excedent de productie de electricitate, in special regenerabila, pe care ar putea sa o exporte dincolo de Spania daca interconexiunile se dezvolta asa cum prevede Comisia Europeana.

"Durabilitatea strategiei noastre de investitii in energii regenerabile trece prin export", a declarat Antonio Costa. Portugalia spera in special sa vanda electricitate Marocului.

Franta si Spania si-au dublat capacitatea de schimb de energie, inaugurand in 2015 o conexiune de linii de inalta tensiune pe sub Pirinei.

Insa Madridul si Lisabona ar vrea de asemenea sa se conecteze mai puternic si la piata europeana de gaz, prin construirea unui nou gazoduct de conexiune cu Franta prin Catalonia. Insa acest proiect, intitulat "Midcat", este primit cu reticenta de catre Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#retea electrica Franta Spania POrtugalia , #energie regenerabila