Ziare.com

GE Energy: Nu putem vorbi de energie solara in Romania

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 19:25

   

GE Energy: Nu putem vorbi de energie solara in Romania
Unitatile de producere a electricitatii din Romania din surse regenerabile vor fi dominate, in viitor, de cele din surse eoliene, sunt de parere reprezentantii GE Energy. De asemenea, nu poate fi vorba inca de o dezvoltare a energiei solare in Romania.

"In 2015, piata de energie regenerabila va fi dominata de vant si cred ca, din punct de vedere al resurselor care vor beneficia de certificate, cea mai mare parte va fi pe energie eoliana.

In primul rand, pentru ca energia eoliana, in momentul in care conditiile si reglementarile de sustinere pentru energiile regenerabile au fost foarte rigide in Romania, era si ea o tehnologie matura comercial, care raspundea si din punct de vedere al investitiei specifice nevoilor momentului, si dinpunct de vedereal calitatii tehnologice, al mediului in care opereaza intr-un sistem energetic", a declarat directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.

Potrivit acesteia, nu este momentulunei discutii despreo dezvoltare a solarului in Romania pana in 2015.

"Solarul inca nu este la aceasta maturitate tehnologica care sa-i permita o dezvoltare fara o sustinere financiara foarteimportanta. De aceea, si in lege, tehnologia solara este cea care aresase certificate verzi, dar inca nu este matura comercial.Poate nici nu este momentulsa discutam de o dezvoltare a solarului pana in 2015. Majoritatea investitiilor se vor orienta spre vant, pentru ca acolo este valorificat acest potential", a spus Neagu.

O alta zona in care s-ar putea dezvolta regenerabilele ar fi zona de biogaz, biomasa, a afirmat Neagu, chiar daca blocarea terenurilor agricole cu plante care sunt destinate producerii de biocombustibil ar putea sa dauneze culturilor agricole si sa intre in contradictie

"Dar biogazul este o resursa care ar trebui valorificata la maxim. Pentru ca biogazul rezulta din noroaiele care se formeaza la statiile de evacuare a apelor uzate si care altfel constituieun deseu. De ce nu putem sa-l valorificam? El ar trebui valorificat la maximla toate statiile de epurare a apelor uzate din marile aglomerari urbane. De asemenea, deseurile produse de animale in ferme agricolepot fi iarasi un combustibil, in loc sa fie un deseu. La fel, depozitele menajere, sub gropile de gunoi, se formeaza un gaz pe care este pacat sa nu il folosim. Aceasta este o zona unde ar trebui educata nevoia de investitii si care ar putea sa joace un rol important in regenerabile. Pentru ca transformi o zona de deseu in combustibil", a mai spus CEO-ul GE Energy.

In acest sens, Carmen Neagu da ca exemplu Polonia sau Olanda.

GE Energy este unul din principalii furnizori mondiali de tehnologii de producere si livrare a energiei, fiind parte a concernului General Electric. Principalele proiecte din Romania sunt construirea unei centrale electrice de 860 MW, la Brazi, pentru Petrom, in consortiu cu grupul Metka (Grecia), livrarea turbinelor eoliene pentru proiectul fermei Grupului CEZ, de la Fantanele, livrarea a patru motoare GE Jenbacher (dintre care doua sunt cele mai puternice motoare Jenbacher - tip 6) catre producatorul de energie Vest Energo, precum si a celor doua turbogeneratoare GE cu o putere de 706 MW pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda.

Sursa: rNews

Articol citit de 3576 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Reclama comerciala

Cumparati turbine de la GE Energy.

 

toate bune

cand bate vantul.
RO are o mare fluctuatie de consum de zi/noapte si iarna/vara, orce sursa care vine pe varfuri si produce la moment e bine venita.
Germania si ceilalti mari producatori de electricitate din lumina solara economisesc in principal prin reducerea compensatorilor de consum, de aia subventioneaza energia solara.
In locuri izolate nu face mare branza energia solara, este scumpa daca mergi pe cicluri incarcare/descarcare.
Numai consumul cu aerul conditionat daca este compensat si tot merita efortul

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor