New York Times: Romania schimba macazul in domeniul energiei regenerabile

Marti, 21 Mai 2013, ora 20:14
6318 citiri
New York Times: Romania schimba macazul in domeniul energiei regenerabile

Romania a capatat o reputatie de locatie de varf pentru investitorii in energia regenerabila, avand construite mai multe turbine eoliene decat orice alta tara, insa propunerile recente privind reducerea subventiilor au alarmat companiile straine ce erau atrase de aceasta piata, noteaza analistii straini.

In ultimii ani, Romania a inregistrat un "boom" in domeniul energiei verzi, capacitatea de generare a energiei electrice ajungand la 1.794 de megawatti anul trecut, de la numai 13,1 megawatti in 2009, relateaza New York Times.

Producatorii de energie eoliana, hidro si solara trebuie sa cumpere certificate verzi pentru fiecare megwatt pe ora pe care il pot vinde. Distribuitorii pot chiar si transfera costul acestor certificate consumatorilor, prin nota de plata.

Avand instalati peste 2.000 de megawatti din energie regenerabila si cam tot atat in constructie, Romania se apropie de tinta de a furniza 24 la suta din energia de care are nevoie din surse regenerabile, pana in 2020.

Insa, in incercarea de a reduce facturile consumatorilor finali, se incearca taierea acestor certificate verzi, incepand de pe 1 iulie, masura urmand a se aplica si proiectelor deja in derulare, retroactiv.

Desi ANRE dorise o reducere a certificatelor verzi pentru proiectele care incep in 2014, Guvernul a propus suspendarea emiterii acestora pana in 2017.

Potrivit ANRE, costurile suplimentare pe factura consumatorilor se ridica la 11,50 de euro pe megawatt/ora.

Intr-una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, unde salariul mediu este de 340 de euro, reducerea facturilor la utilitati prinde bine la public. Insa investitorii au fost surprinsi de anunt, mai ales ca programul a fost pus in functionare cu putin mai mult de un an in urma.

"Toata lumea este afectata. Lumea intra in panica", a explicat Markus Vrieling, director executiv al RESbroker International, un broker pentru proiecte de energie eoliana si solara din Romania.

CEZ, care a construit o ferma de turbine eoliene cu o capacitate de 600 megawatti, a anuntat ca nu mai exista proiecte planificate pentru Romania, urmand a-si concentra activitatea in Polonia.

Potrivit lui Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania, suspendarea certificatelor verzi ar reprezenta o "greseala enorma" si nu ar avea fundamente economice.

Probleme si in alte state

Romania nu este singura care isi revizuieste modul in care acorda sprijin producatorilor de energie verde.

Spania, la un moment dat lider in domeniu, a redus subventiile, suparand investitorii straini, dintre care unii au dat in judecata statul.

De asemenea, si Germania se lupta sa mentina pretul electricitatii la un nivel scazut, in urma unei cresteri masive cauzate de costurile energiei regenerabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#suspendare certificate verzi, #investitii energie regenerabila Romania , #energie regenerabila