Ziare.com

Romania se afla pe o pozitie de frunte in topul european al energiei regenerabile

Joi, 09 Mai 2019, ora 10:32

   

Romania se afla pe o pozitie de frunte in topul european al energiei regenerabile
Romania figureaza pe locul 12 din 28 in topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru incalzire/racire pe anul 2017, publicat de Eurostat.

Este o pozitionare rara pentru tara noastra, confirmata insa si de locul ocupat in contextul mai larg al utilizarii energiei regenerabile.

Singura umbra in acest tablou o constituie o anumita stagnare inregistrata de acest domeniu (strategic pentru dezvoltarea durabila) in ultimii ani.

Cu o pondere de 26,6%, Romania se afla la egalitate cu Grecia, imediat dupa Bulgaria (29,9%) si la o distanta semnificativa de media UE, situata la doar 19,5%. De remarcat faptul ca locomotiva europeana Germania apare de-abia in ultimul sfert al clasamentului (13,4%) iar "lanterna rosie" este detinuta de Olanda (5,9%).Trebuie subliniat ca domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evolutie rapida pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind in 2004 de doar 10,4%, cresterile fiind inregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii si in gospodarii. Energia termala captata de pompe de caldura a fost inregistrata ca atare pentru statele care au raportat aceasta sursa.

Pentru referinta, merita amintit ca patru state membre ale Uniunii au ajuns la pondere majoritara in incalzire/racire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului si doua din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) si Estonia (51,6%).

Citeste mai mult despre O pozitionare rara - Romania, in prima jumatate a topului european la energie regenerabila pe Curs de Guvernare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3967 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

To'arăși...depinde cum raportezi...

...ca să vezi unde te situezi...
Erau pe vremea "regretatului/răposatului"...tot așa niște rapoarte cum se foloseau CTDL-uri, (Centrale Termice pe bază de Deșeuri din Lemn)...in fabricile de hartie...De unde? Se furau nodurile și lemnele bune pentru incălzirea la blocurile...fără incălzire...Arăta Severinul ca "Tunurile din Navarone" cu sobele făcute din conducte de fontă și lemne bune...de ars, aduse acasă...
Pe hartie, se producea energie regenerabilă...
La fel și cu Europa...pe hartie, toate arată bine...astea cu energia și salvarea planetei...ca și cu "verzii" din SUA...
O să murim in zece ani...dacă nu folosim mașini pe baterii...și mergem cu bicicleta in Australia...Așa se intamplă cand copiii merg la școala politică...nu știu de unde vine curentul...Doar dacă deschid fereastra...

 

Sorry domnilor pensionari - dar sunteti depasiti!

Ardem deseurile sa nu umplem lumea cu plasticuri. Fiti linistiti, nu va pune nimeni sa va incalziti casa cu lemne si hartii. In secolul 21, sistemul energetic este digital, sustenabil, descentralizat si mai putin poluant. Mai informati-va si voi putin!
.
1) https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cum-functioneaza-casele-cu-costuri-zero-la-energie-tinerii-care-le-au-conceput-se-lovesc-de-obstacole-in-romania-1079871
.
2) https://www.youtube.com/watch?v=bBuaIcUusoo
.
3) https://www.youtube.com/watch?v=q9DP6v0IW1k
.
4) https://www.youtube.com/watch?v=tnzgkZ_P7Yc
.
5) https://www.youtube.com/watch?v=z3YWl1F6caM
.
6) https://www.mckinsey.com/industries/electric-power-and-natural-gas/our-insights
.
7) https://home.kpmg/xx/en/home/insights/2019/03/the-future-of-energy-is-renewables.html

Dar pretul ?

Pretul energiei din Romania include un cost de certificate verzi alocate energiei regenerabile care face investitia foarte rentabilă pe spatele consumatorilor.Si duce la inchiderea centralelor clasice cu riscul de a importa energie iarna cand nu avem vant si soare la preturi impuse de cei care si-au păstrat centralele.Faceti lobby energiei regenerabile pe banii nostri!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor