Proiecte de energie verde in Valea Jiului

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:15
3296 citiri
Proiecte de energie verde in Valea Jiului

Investitiile in turism, in reabilitarea strazilor, dar nu in ultimul rand, in obtinerea energiei din aer si apa sunt prioritare in 2013, cel putin pentru Valea Jiului. Toti primarii spun acum ca 2013 le va aduce mai mult confort, dar nu uita de turism.

Au scos energie de sub pamant si, daca industria extractiva se restrange, primarii din Valea Jiului mizeaza acum pe energia din apa si vant. Cateva proiecte absolut inedite sunt in diferite faze de aplicare la Uricani, Lupeni si Petrila. Aici, edilii se gandesc la eoliene si microhidrocentrale, dupa ce au constatat ca mineritul de huila este in restrangere.

"Vrem un parc eolian aici la Uricani si noi deja am concesionat terenul. Firma se numeste SC Wind Power Experts Development SRL si a anuntat initierea Planului Urbanistic Zonal UAT Lupeni si UAT Uricani pentru realizarea proiectului de investitie "Parc eolian UAT Lupeni si UAT Uricani", situat in extravilanul localitatilor Uricani, Lupeni si Vulcan", spune Danut Buhaescu, primarul din orasul Uricani.

Si la Petrila miza este realizarea energiei intr-un parc eolian la Dobraia, dar si in realizarea unor micro-hidrocentrale. "In 2013, mizam pe finalizarea micro-hidrocentralei de pe raul Taia, dar avem in plan si inceperea constructiei pe Jiul de Est a unei astfel de hidrocentrale.

In plus, vorbim si de parcul eolian de la Dobraia, acolo unde primul stalp a fost amplasat in zona, aflata la granita cu orasul Cugir. Valoarea investitiei se ridica la 150 de milioane de lei, acesta fiind cel mai mare parc eolian din tara. Dupa ce va fi finalizata investitia, parcul eolian va produce in sistemul energetic national 70 MW/ ora", a adaugat si Ilie Paducel, primarul din Petrila.

Parcul eolian va fi amenajat de o firma din Germania, iar aici ar urma sa fie montati 40 de stalpi. Odata finalizata aceasta investitie, orasul Petrila va avea asigurat cel putin iluminatul public.

In rest, primarii Vaii Jiului vor sa finalizeze lucarile la drumuile incepute in 2013, la unitatile medicale, dar si in turism.

Numai la Petrila se mizeaza pe realizarea unui proiect de amploare in Muntii Sureanu, iar Ilie Paducel spune ca acum se lucreaza la documentatia de scoatere a terenului din domeniul silvic si introducerea lui in domeniul public, pentru a putea sa fie dat investitorilor.

Tot la turism se gandeste si Danut Buhaescu la Uricani si pentru asta are alocata suma de aproape 500.000 de lei, pentru realizarea unui site cu titlul "invitatie la natura si folclor". Practic, primarul spune ca se va ajuta de acest site pentru a promova zona si pentru a atrage turistii spre vestul Vaii Jiului.

Turismul ramane prioritar si la Petrosani, unde Tiberiu Iacob Ridzi spera sa finalizeze proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parang.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...