Ziare.com

Proiecte de energie verde in Valea Jiului

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:15

   

Proiecte de energie verde in Valea Jiului
Investitiile in turism, in reabilitarea strazilor, dar nu in ultimul rand, in obtinerea energiei din aer si apa sunt prioritare in 2013, cel putin pentru Valea Jiului. Toti primarii spun acum ca 2013 le va aduce mai mult confort, dar nu uita de turism.

Au scos energie de sub pamant si, daca industria extractiva se restrange, primarii din Valea Jiului mizeaza acum pe energia din apa si vant. Cateva proiecte absolut inedite sunt in diferite faze de aplicare la Uricani, Lupeni si Petrila. Aici, edilii se gandesc la eoliene si microhidrocentrale, dupa ce au constatat ca mineritul de huila este in restrangere.

"Vrem un parc eolian aici la Uricani si noi deja am concesionat terenul. Firma se numeste SC Wind Power Experts Development SRL si a anuntat initierea Planului Urbanistic Zonal UAT Lupeni si UAT Uricani pentru realizarea proiectului de investitie "Parc eolian UAT Lupeni si UAT Uricani", situat in extravilanul localitatilor Uricani, Lupeni si Vulcan", spune Danut Buhaescu, primarul din orasul Uricani.

Si la Petrila miza este realizarea energiei intr-un parc eolian la Dobraia, dar si in realizarea unor micro-hidrocentrale. "In 2013, mizam pe finalizarea micro-hidrocentralei de pe raul Taia, dar avem in plan si inceperea constructiei pe Jiul de Est a unei astfel de hidrocentrale.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In plus, vorbim si de parcul eolian de la Dobraia, acolo unde primul stalp a fost amplasat in zona, aflata la granita cu orasul Cugir. Valoarea investitiei se ridica la 150 de milioane de lei, acesta fiind cel mai mare parc eolian din tara. Dupa ce va fi finalizata investitia, parcul eolian va produce in sistemul energetic national 70 MW/ ora", a adaugat si Ilie Paducel, primarul din Petrila.

Parcul eolian va fi amenajat de o firma din Germania, iar aici ar urma sa fie montati 40 de stalpi. Odata finalizata aceasta investitie, orasul Petrila va avea asigurat cel putin iluminatul public.

In rest, primarii Vaii Jiului vor sa finalizeze lucarile la drumuile incepute in 2013, la unitatile medicale, dar si in turism.

Numai la Petrila se mizeaza pe realizarea unui proiect de amploare in Muntii Sureanu, iar Ilie Paducel spune ca acum se lucreaza la documentatia de scoatere a terenului din domeniul silvic si introducerea lui in domeniul public, pentru a putea sa fie dat investitorilor.

Tot la turism se gandeste si Danut Buhaescu la Uricani si pentru asta are alocata suma de aproape 500.000 de lei, pentru realizarea unui site cu titlul "invitatie la natura si folclor". Practic, primarul spune ca se va ajuta de acest site pentru a promova zona si pentru a atrage turistii spre vestul Vaii Jiului.

Turismul ramane prioritar si la Petrosani, unde Tiberiu Iacob Ridzi spera sa finalizeze proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parang.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2998 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dezastru ecologic pe Taia

Construirea hidrocentralei pe Taia este una din cele mai mari crime impotriva mediului inconjurator din ultimii 20 de ani. Si au tupeul unii sa numeasca asa ceva energie "verde"! Valea Taia este un din perlele patrimoniului natural al tarii, una din putinele vai din Carpatii Romanesti ce a scapat pana acum fara amenajari hidroenergetice si fara antropizari excesive iar peisajul unic al locului potenteaza si mai mult acesta situatie. Iar acum valea va fi buldozerizata si raul secat. Si pentru ce? Pentru cativa MW ce se pot obtine lejer din fotovoltaice plasate pe o mica suprafata de teren degradat din sud, si astfel de terenuri sunt in nestire. Iar noi, romanii, nu avem absolut nimic de castigat ci ramanem doar cu paguba, pentru ca "investitorul italian" va da doar 6% din curent comunitatii locale, procent compensat de certificatele verzi pe care le va obtine. El se imbogateste iar noi ne lasam generatiile urmatoare fara sansa de a mai vedea o vale de munte naturala. Dar nu e de vina cine cere ci e de vina cine da, adica diversele autoritati publice ce au pus umarul la acest dezastru si pe care le platim din buzunarul nostru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor