Ziare.com

Romania isi deschide portile pentru Energie Verde

de Elena Enache
Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 14:10

   

Romania isi deschide portile pentru Energie Verde
Romania poate considera vara lui 2010 un moment cheie pentru transformarea tarii noastre intr-unul dintre jucatorii importanti in ceea ce priveste energia regenerabila in Europa.

Au mai ramas obstacole de depasit, dar doua evenimente sugereaza ca tara, alimentata indelung de carbuni, este gata sa puna in practica potentialul sau de folosire a energiilor verzi, comenteaza Renewable Energy World.

Primele turbine eoliene au aparut in iunie, la Fantanele, iar impreuna cu proiectul-sora de la Cogealc vor constitui cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. Proiectul necesita o investitie de 1,1 miliarde de euro si va avea o capacitate totala de 600 de MW.

Cehii castiga deja bani cu eolienele din Dobrogea

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Promovarea energiei regenerabile

In iulie, Parlamentul a votat noua lege de promovare a energiei regenerabile, iar prin prisma dimensiunii proiectului Fantanele-Cogealac, producatorii de energie regenerabila nu pot decat sa se bucure avand in vedere facilitatile si ajutoarele pe care statul roman le ofera (Legea 220/2008 Stabilirea Sistemului de Promovare a Producerii Energiei Regenerabile).

Pe langa sistemul de promovare, prin care se impune furnizorilor de energie regenerabila achizitionarea unei anumite cantitati anuale de energie, mai exista si o serie de alte avantaje oferite.

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE) este increzatoare ca pentru acest sector se intrevede o perioada de crestere exponentiala. "Cred ca am putea stabili un nou record de crestere in Europa", considera Dana Duica, director executiv la AREE.

Potentialul anual al Romaniei in sectorul eolian este estimat la 23TWh, tara noastra beneficiind de cele mai bune conditii existente in sud-estul Europei. De asemenea, Marea Neagra ofera Romaniei posibilitatea extinderii in afara tarmurilor.

Totusi, exploatarea completa a acestui potential necesita investitii majore, iar adoptarea legislatiei privind energia regenerabila, impreuna cu siguranta pe care o aduce pe piata, a fost unul dintre pasii necesari.

Din nefericire, "potentialul" a fost doar un cuvant cheie pentru prea mult timp. Din diverse motive, incluzand intarzieri in adoptarea legislatiei si ingrijorari in legatura cu regulile UE, legea a ramas neadoptata timp de doi ani, pana in iulie 2010, cand o versiune amendata a trecut, in sfarsit, in Parlamentul de la Bucuresti.

Certificarele verzi

Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de un MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Producatorii primesc pentru fiecare unitate de energie electrica livrata in retea (1 MWh), un Certificat Verde, care poate fi vandut separat de energia electrica, pe Piata de Certificate Verzi.

Furnizorii sunt obligati sa detina un numar de Certificate Verzi egal cu cota de energie electrica din surse regenerabile de energie impusa.

Pretul Certificatelor Verzi variaza intr-un interval stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor, iar pretul maxim, pentru protectia consumatorilor.

Numarul de Certificate Verzi este dat si in functie de sursa energiei regenerabile. De exemplu, energia verde atrage doua Certificate Verzi pentru fiecare MWh produs pana in 2017 si unul dupa 2018.

Energia generata de biomasa si biogaz va fi "premiata" cu cate trei Certificate pe MWh, plus inca un Certificat pentru eficienta sporita.

Energia eoliana capteaza cea mai multa atentie din partea observatorilor straini, desi Romania are potential si spre alte surse de energie regenerabila, incercand sa atinga pragul de 24% (rata consumului din energii regenerabile) pana in 2020.

"In Romania, pana in 2020, va fi instalat un total de capacitati in regenerabile de 4.800 MW, dintre care 70% in eolian, 14% in hidro, 12% in biomasa si 4% in energie solara. Efectul schemei de sprijin in pretul final al energiei va fi intre 2 si 33 euro MWh. Este o estimare care s-ar putea sa nu se confirme, si ar putea fi mai mare", a afirmat, in noiembrie, Zoltan Nagy-Bege, director general al Departamentului Reglementare in Domeniul Eficientei Energetice din ANRE.

Alternative la vant

Padurile, care acopera mai mult de un sfert din suprafata tarii, si un sector agricol dezvoltat ofera Romaniei suficiente resurse pentru exploatarea biomasei.

Cea mai mare centrala de cogenerare pe baza de biomasa din Romania a fost inaugurata, la Radauti, de o companie austriaca.

Centrala are o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5 MW energie electrica, investitia ridicandu-se la 20 de milioane de euro.

Romania ofera, de asemenea, resurse pentru energia geotermala, estimandu-se ca detine al treilea potential pentru acest domeniu, din Europa, prin campiile din vest si sud si sudul Muntilor Carpati. In Romania exista deja mai mult de 200 de puturi geotermale, iar in Livada au fost construite doua sere pentru legumicultura pe o suprafata de 2 ha, care sunt incalzite cu apa geotermala.

Energia geotermala reprezinta caldura continuta in fluidele si rocile subterane. Este nepoluanta, regenerabila si poate fi folosita in scopuri diverse: la incalzirea locuintelor, industrial sau pentru producerea de electricitate.

Romania, care a fost considerata chiar un pionier al tehnologiilor solare pana in 1990, incepe sa fie tot mai atractiva pentru investitorii in energie solara, primele proiecte aparand deja in vestul tarii. La randul sau, Transelectrica sustine ca are deja cereri de racord la sistemul energetic national.

Potrivit Transelectrica, cererea de energie in Romania se va dubla in urmatorii 20 de ani. De altfel, potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, potentialul solar al tarii poate genera 1,2 TWh anual de electricitate, adica 2,5% din consumul national actual. Vestul tarii si Dobrogea sunt cele mai potrivite zone pentru astfel de investitii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4602 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Problema e ca romania are mai multi baieti destepti decit suma tuturor teraw produsi de suma tuturor vinturilor si apelor care lucreaza pt smecheri.

Pina nu va fi ordine in tara aceasta nu ne va fi bine.

 

Temerii.

Din cate stiu, datorita vitezei mici de amortizare a investitiei si a costuriilor ridicate, tot a investitiei, pretul energ. electr. astfel generat este sensibil mai scump fata de mijloacele clasice, hidro/termo/nuclear. Aproape certitundine ca noi ,,romanasii,, vom plati mult mai scump Kwh, iar cei de genul fam. basescu/udrea/videanu, se vor hiperambogati in continuare, prin intermediera vanzarii. Toatecele de bine, cornel.

Energie scumpa

Pentru a incuraja afacerea asta se elibereaza certificate verzi al caror cost este regasit in pretul energiei verzi produse. Nu stau acum sa caut niste valori publicate de curand, insa pretul energiei sigur va creste. Asa ca va bucurati degeaba, puneti bani deoparte sa aveti de platit la lumina.

UN SUBIECT INTERESANT

O asemenea tema se pare ca nu starneste apetitul comentatorilor de profesie.Articolul nu face referiri nici la ipocrizia si incompetenta prezidentiala,nici la tupeul nerusinat al ministresei de la dezvoltare si nici la incompetenta guvernamentala in frunte cu micutul sau prim.Autorul trece in revista perspectivele dezvoltarii in domeniul vital al unui sistem economic spre care ar trebui canalizate resurse ce ar readuce Romania in aria de interes a marilor investitori.O resursa de energie nepoluanta bine consolidata este sansa pe care cei ce si-au asumat raspunderea deciziilor in plan economic nu ar trebui sa o rateze.

 

Vestul tarii ,incepand cu judetul Satu Mare,Bihor, Adad si terminand cu Timis ....

....beneficiaza de apele geotermale din sol.
La Oradea, inca din timpul lui Ceausescu s-a construit un cvartal de blocuri in cartierul NUFARUL incalzite cu apa geotermala.
A fost apoi marginalizat acest proiect ,pe motivul depunerilor calcaroase pe interiorul conductelor si caloriferelor.
S-a incercat apoi un sistem de transfer de energie dela apa calda geotermala la a apa rece. A ramas in studiu acest sistem,pe doar cateva blocuri.

La LIVADA, un sat al comunei Bihorene Nojorid, s-a inceput folositea apei geotermale de catre privati, mai intai cu un strand si datorita faptului ca satul este pe un sol de cernoziom bogat, deci foarte productiv, s-a investit in cele 2 hectare de sere. Investitii in acest loc se vor mai face ,treptat, dar si in alte locuri din judetele susamintite, ce beneficiaza de ape geotermale. Si zona limitrofa a Ungariei este in aceiasi situatie.
Pe YouTube se poate vedea clipuri cu stranduri in aer liber la Baile Felix,deschise SI IN SEZONUL DE IARNA, desi la doi metri de strand este statul de zapada destul de maricel si tinerii ies din strand si se tavalesc in zapada.

 

.. Salut , massa Cob ... stiam ca si la Otopeni incalzirea se face cu apa termala din subteran .

http://www.panoramio.com/photo/27864829

La nord de Casa Scanteii sunt facute foraje si sunt descoperite izvoare termale care ar putea rezolva incalzirea unei mari parti din Bucuresti .
Numai ca treaba buna se face cu buna credinta si bunavointa tuturor , nu cu injuraturi , defaimari si imprecatii .

Salut,prietene Ghilotina.

In articol se face referire oa vestul si SUDUL tarii.
Eu ,Oradean fiind, am dat exemplele locale , si din zona.
Ma-m referit si la Ungaria. Vidi pe YouTube si:Hajduszoboszloi strand, asa ca sa raci comparatie corecta.
Romania sta cu sudul si vestul(zona de campie) pe o punga cu apa termala,bogatie inestimabila neexploatatata decat putin si RUDIMENTAR.

Recomandare !

Intrati pe YouTube si cautati:
Baile Felix - Apollo

 

BLA-BLA-BLA

SI BUM BUM BUM...
UN MOMENT CRUCIAL! ASTAZI S-A FACUT DESCOPERIREA LUCRURILOR CARE SE CUNOȘTEAU DE ACUM UN AN! GENIAL.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor