Romanii vor plati 1,3 miliarde de lei pentru energie verde

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 11:11
2186 citiri
Romanii vor plati 1,3 miliarde de lei pentru energie verde
Foto: Arhiva

Romanii vor plati, in total, cu 1,3 miliarde de lei mai mult pentru energia electrica, in acest an, in vederea sprijinirii dezvoltarii segmentului energiei regenerabile, prin certificatele verzi, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

In 2013, costurile se vor majora de peste trei ori, ajungand la 3,99 de miliarde de lei, in timp ce, in al doilea an de aplicare a schemei de sprijin, costurile suportate de populatie se vor ridica la 2,7 miliarde de lei, relateaza Ziarul Financiar.

Pana in anul 2020, costurile vor fi de 5,3 miliarde de lei, potrivit oficialilor ANRE.

Certificatele verzi sunt niste documente electronice pentru companiile care produc electricitate din resurse regenerabile: vant, apa, biomasa, solar. Ele sunt acordate pentru a efectua investitii in unitati de productie.

Aceste certificate sunt vandute de catre producatori furnizorilor de energie, care sunt obligate sa le cumpere, intr-o cota stabilita anual. Acest cost ajunge in facturile consumatorilor. Astfel, din luna septembrie, valoarea facturii ar urma sa se majoreze cu pana la 3,5 la suta.

In primii zece ani, consumatorii vor plati 41,5 miliarde de lei pentru sprijinirea producerii de energie verde, certificatele fiind acordate de ANRE la 100 - 500 de companii.

Anul trecut, datorita productiei de energie in hidrocentrale, Romania a reusit sa depaseasca ponderea de energie "verde" asumata, ajngand la 35%, un nivel similar celui pe care ar fi trebuit sa il avem in anul 2015.

ANRE estimeaza ca, in total, costurile pentru dezvoltarea energiei regenerabile ar putea ajunge la 80,84 de miliarde de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#energie verde, #costuri energie electrica, #costuri energie regenerabila, #certificate verzi , #energie regenerabila