Ziare.com

Statul iti da bani sa fii eco. Vezi cum sa beneficiezi de programul "Casa Verde"

de Alexandru Toreanik
Luni, 28 Februarie 2011, ora 12:30

   

Statul iti da bani sa fii eco. Vezi cum sa beneficiezi de programul "Casa Verde"
Facturile la apa, caldura, curent si gaze cresc de la un an la altul, pe masura ce sursele de energie sunt tot mai putine si mai vulnerabile. In aceste conditii, fiecare dintre noi ar trebui sa acorde mai multa importanta energiilor regenerabile, nu doar pentru a-si reduce dependenta, ci si costurile.

Folosirea surselor alternative de energie este incurajata de Guvern prin programul "Casa Verde", cei care cumpara panouri solare, pompe de caldura sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de biomasa primind din partea statului subventii de pana la 8.000 de lei. Pentru editia din 2011 a programului, inscrierile vor incepe in luna aprilie.

Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei. Astfel, pentru panourile solare se ofera pana la 6.000 de lei, la fel ca si pentru orice instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Pentru instalarea pompelor de caldura, statul da pana la 8.000 de lei.

In cazul cumularii in cadrul aceluiasi proiect a doua tipuri de instalatii, cuantumul finantarii solicitate nu poate depasi valoarea cea mai mare acordata unui tip de proiect din cele doua cumulate.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Ce echipament poti sa cumperi cu 8.000 de lei

Banii oferiti de Guvern prin programul "Casa Verde" vor fi suficienti doar pentru cele mai simple echipamente. In cazul panourilor solare, cele mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului, costa cateva mii de euro.

De exemplu, un singur sistem solar de incalzire a apei costa 9.000 de lei, ceea ce inseamna ca subventia de la Guvern ii reduce pretul la 3.000 de lei. Sistemul este ideal pentru o familie cu cel mult trei persoane si contine un panoul solar de 2,50 metri patrati, un rezervor pentru stocarea a 150 de litri de apa si o vana termica ajustabila in trei cai 38-65 grade Celsius pentru boiler. Acest sistem de panouri solare se leaga direct la reteaua de apa rece, respectiv apa calda.

O pompa de caldura este mai scumpa, dar este cea mai buna solutie pentru cei care nu pot folosi panourile solare si o optiune tot mai des intalnita inclusiv la bloc. Pretul unei astfel de pompe este de peste 17.000 de lei, adica banii din programul "Casa Verde" o ieftinesc pana la 9.000 de lei. Pompa de caldura contine un boiler de 270 de litri, iar costul curentului necesar pentru functionarea ei intr-o familie cu pana la patru membri e de 100 de euro pe an.

Tehnologia acesteia este mult mai ingenioasa, ea folosind energia existenta in aerul ambiental, atat iarna cat si vara, pentru a oferi apa fierbinte. Pompele de caldura se instaleaza in special in zonele in care se acumuleaza caldura, cum ar fi sala de cazane, subsolul cladirii, camara, bucataria sau chiar baia.

In ceea ce priveste centralele care produc energie termica pe baza de peleti, un sistem care permite incalzirea pe o suprafata de pana la 250 de metri patrati costa 28.000 de lei. Subventia ieftineste centrala pana la 22.000 de lei. Costul incalzirii intr-o luna de iarna este de aproximativ 150 de euro daca se folosesc peleti cu putere calorica ridicata.

Cum se obtine subventia de la stat

Solicitantul care aplica in cadrul programului "Casa Verde" nu trebuie decat sa fie persoana fizica cu domiciliul in Romania, sa fie proprietar/coproprietar al imobilului in care se implementeaza proiectul si nu are obligatii restante la bugetul de stat sau bugetele locale. Nu sunt acceptati in program cei care au incalcat dispozitii legale privind protectia mediului sau care au sponsorizat activitati cu efect negativ asupra mediului.

De asemenea, imobilul in care se va implementa proiectul nu trebuie sa faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica.

Pentru a primi subventia de la stat, proprietarii locuintelor trebuie sa depuna la sediul agentiei judetene pentru protectia mediului un dosar cu cererea de finantare nerambursabila, tehnoredactata si semnata, in original, o declaratie pe propria raspundere, completata si semnata, in original, copie de pe actul de identitate al solicitantului, adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii, emisa de o banca comerciala, certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare, eliberat de catre organele competente.

De asemenea, e nevoie de un extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/in care se va realiza proiectul, in original, sau autorizatie de construire emisa solicitantului, in copie legalizata pentru imobilele aflate in constructie, valabile la data depunerii.

Dupa ce primeste banii si realizeaza investitia, beneficiarul este obligat sa o mentina pentru o perioada de cel putin un an dupa finalizarea sa. In aceasta perioada, autoritatile pot efectua vizite la fata locului pentru a vedea ce s-a intamplat cu investitia. Daca obiectivele finantate nu sunt folosite conform scopului stabilit sau au fost vandute in primul an, statul va cere inapoi banii oferiti in cadrul programului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16148 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Casa "verde"

Mai bine asteptam putin sa vina primavara si ne facem o casa din ramuri infrunzite fara panouri solare si pompe de caldura.

 

ce nu scrie e ca trebuie sa cumperi cu banii tai apoi sa stai la coada sa tii dea inapoi.

deci treaba merge la cei care au 8000 de lei de blocat pana verifica agentia romana si da verdictu ca poti sa iei banii; asta depande de cat de repede si cat de atent verifica eligibilitatea cheltuielilor. dar in final e o treaba ok pentru cine poate duce.

 

UNA din numeroasele aspecte DISCRIMINATORII ale legilor din Romania!

Adica un ecologist cu spirit civic global si propietati in Romania, dar care nu are domiciliul in Romania nu poate beneficia de acest program?

Fostii securisti de dinainte resapati drept "curati" in diferitele "servicii" care cica au "schimbat legislatia comunista conform normelor europene"... au super-complet "uitat" profesional, ca actualmente sunt eliberate sute de mii de PASAPOARTE ROMANESTI PE CARE SCRIE IN MOD TOTAL DESCRIMINATORIU: ROMAN CU DOMICILIUL IN... ce trateaza dpdv legal DICRIMINATORIU PE POSESORII LOR tocmai in ROMANIA!

 

Pai nu . Pt ca daca dumneata stai in Mozambic , sa-ti dea aia de acolo , ca acolo platesti taxele .

Pai ce-ai vrea , ca din taxele mele sa faci pe boierul si cand vii matale din cand in cand pe acasa sa beneficiezi de ieftineala ?
Stai aici , platesti taxe si beneficiezi .

bai chilotzino... lingatoare de basesti...

eu sunt si voi fi Roman fara sa va cer voua vreodata asta!
evident platesc taxe in Romania pe propietate!
asa ca am TOT DREPTUL SA AM TOATE DREPTURILE CETATENILOR ROMANI IN ROMANIA FARA SA FIU DISCRIMINAT ASA CUM E CAZUL DE FATA!

si auzit securisto... hai mars si da cu subsemnatu la cei ce te platesc sa insirui prostii pe forum!

DOAR IN ROMANIA EXISTA ASEMENEA DISCRIMINARE OFICIALA PE PASAPORT!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor