Apple, furnizor de energie solara. Gigantii din Silicon Valley pariaza pe Soare

Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 18:14
7994 citiri

Pentru majoritatea oamenilor, Apple este unul dintre cei mai mari producatori de smartphone-uri, calculatoare si ceasuri inteligente. De curand insa, compania din Cupertino a devenit si furnizor de energie.

In august, Apple a primit aprobarea pentru a vinde energie produsa la ferma sa solara din California, pe care a cumparat-o cu un an in urma, scrie BBC.

Compania a investit in energie regenerabila si inainte si spune ca isi doreste ca, in cele din urma, toate operatiunile sale sa fie alimentate integral cu energie verde.

Si nu este singura companie importanta care se extinde in domeniul energiei regenerabile. Compania americana de comert online Amazon tocmai a anuntat ca va construi o ferma eoliana de 253 MW in Texas. De asemenea, Google investeste in centrala solara Ivanpah Solar Electric Generating System, iar recent a inceput o colaborare cu SunPower pentru a construi panouri solare pentru locuinte.

De ce sunt companiile de tehnologie atat de interesate de energia regenerabila?

"Pentru aceste mari corporatii, electricitatea este unul dintre cele mai mari costuri. Este foarte important pentru ele sa-si asigure energia la un cost scazut", a explicat Ash Sharma, analist in energie solara la IHS Technology.

Este nevoie de multa energie pentru a alimenta centrele moderne de date. Pe langa faptul ca serverele functioneaza non-stop, pentru toate aceste masinarii trebuie sa existe un sistem de racire eficient, iar costurile sunt uriase.

In ceea ce priveste interesul Google pentru a pune panouri fotovoltaice pe casele oamenilor, compania spune ca urmareste prin aceasta sa cartografieze potentialul solar al planetei. Datele furnizate de aceste panouri ar putea fi folosite in viitor la conceperea strategiilor privind energia solara.

In acelasi timp, pretul acestui tip de energie a scazut mai repede decat se asteptau unii observatori, in special ca urmare a accelararii productiei de panouri solare.

In acest context, apar instalatii cu adevarat impresionante. Daca in urma cu cativa ani un proiect de 50 MW era considerat mare, astazi exista instalatii care pot produce cateva sute de megawati.

Intre timp, se inregistreaza progrese importante in domeniul cercetarii. De exemplu, oamenii de stiinta lucreaza la un tip de panouri solare din materiale sintetice care imita structura perovskitului, pentru care costurile de productie sunt ieftine, dar care sunt mai eficiente.

Desi energia solara reprezinta in prezent doar aproximativ 1% din resursele totale de energie la nivel global, implicarea unor giganti precum Apple si Google in domeniu, alaturi de continuarea tendintei de scadere a preturilor, ar putea schimba acest lucru.

Foto: Flickr/Pacific Southwest Region USFWS

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Apple Google energie solara, #panouri solare , #energie solara