Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Coasta de Azur lupta pentru independenta energetica

Marti, 03 Februarie 2015, ora 07:43
3180 citiri
Coasta de Azur lupta pentru independenta energetica
Foto: Metropolitan

Nicaieri in lume nu este mai binevenita alimentarea din surse fotovoltaice decat intr-o zona puternic industrializata, intens populata si de mare interes turistic.

Litoralul sudic al Frantei, de la Montpellier la Marsilia, Saint Tropez, Toulon, Cannes, Nisa si pana dincolo de San Remo, in Italia, respectiv Riviera Franceza si Riviera Italiana, reprezinta una dintre cele mai exotice si mai cautate destinatii de vacanta din lume.

Dar tot acolo, la Carros, langa Nisa, se afla centre industriale cu companii de renume precum Malongo, Arkophrma, Schnider Electric sau Rica Lewis si un grup care si-a permis investitii inteligente, care isi depoziteaza rezervele cand sunt in excedent si le debiteaza in retea, cand sursa e in deficit, de obicei noaptea.

Sunt investitii in valoare de 30 de milioane de euro, reunind ERDF (coordonatorul de proiect), Alstom Grid, Saft, Armines, RTE, Daikin, NetSeenergy sau PME, noteaza La Tribune.

Din anul 2011, proiectul a inceput sa fie pus treptat in aplicare, initial cu 300 familii si 11 unitati industriale, apoi extinzandu-se, pe masura ce o permiteau conditiile tehnice.

Problema principala nu este producerea energiei fotovoltaice, ci stocarea ei in baterii cu litiu, amplasate pe trei niveluri. Primul se afla chiar langa sursa de energie, pentru a asigura stabilitatea retelei primare, iar celelalte in diferite puncte de interes industrial sau in zone casnice.

Sistemul functioneaza, dar este inca in faza experimentala. Clientilor li s-a pus la dispozitie un site web, ca sa poata ei insisi urmari modul in care se stocheaza si se distribuie energia ai caror beneficiari sunt.

Pentru orasul Nisa, puternic implicat in energia neconventionala, sistemul tutelat de consortiul Nice Grids are nu numai o importanta ecologica si economica, ci si una strategica. Practic, celebra Riviera devine singura independenta energetic.

Primarul orasului Nisa considera ca metropola sa devine un teritoriu interconectat inteligent intr-un sistem din ce in ce mai stabil si durabil.

La randul lor, grupurile industriale conteaza ca au ocazia sa-si formeze tehnicieni specializati, experti si operatori, al caror numar in crestere va facilita extinderea sistemului in zone din ce in ce mai vaste.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#energie recuperabila, #energie neconventionala, #stocare energie solara, #Coasta Azur energie solara , #energie solara