Ziare.com

Energia solara, folosita de primarii din Arad care vor sa faca economii la buget

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 20:38

   

Energia solara, folosita de primarii din Arad care vor sa faca economii la buget
Mai multe primarii din Arad au depus proiecte pentru a obtine fonduri europene nerambursabile pentru construirea de parcuri solare fotovoltaice de producere a energiei electrice, primarii afirmand ca astfel vor face economii la buget, reducandu-se valoarea facturilor la energia electrica.

Pana in prezent, primariile din comunele aradene Socodor, Granicei, Vinga si Semlac au depus la Ministerul Economiei proiecte pentru a primi bani europeni in vederea amenajarii acestor parcuri fotovoltaice.

Investitiile urmeaza sa fie finantate din fonduri structurale europene, pe axa 4.3 - resurse de energie regenerabila. Cofinantarea administratiei locale la aceste investitie va fi de 2 la suta. Parcul cu celule fotovoltaice va produce curent care va intra in sistemul national, pe linia de medie tensiune. Se va contoriza si se va compensa cu ceea ce consuma unitatile administrative teritoriale, spun primarii care au depus deja proiecte pentru obtinerea finantarii europene.

"In cazul in care proiectul va obtine finantare, Primaria din Socodor nu isi va mai face probleme in ceea ce priveste costurile facturilor de energie electrica pentru comuna si satele apartinatoare. Vom avea asigurat iluminatul la scoala, la gradinite, dar si iluminatul public al comunei. Proiectul este in curs de evaluare si asteptam sa fie aprobata finantarea. Ne dorim sa incepem implementarea proiectului in acest an", a declarat Ioan Jura, primarul comunei Socodor.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

De asemenea, primarul comunei Graniceri, Claudiu Batranut, a spus ca proiectul care prevede finantarea de parcuri fotovoltaice de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare va aduce multe beneficii. Parcul va fi amenajat in satul Siclau si va asigura mai multa energie decat are nevoie, in prezent, administratia locala pentru institutiile de interes public.

"Parcul va produce 164.000 KW pe an, iar noi folosim 98.000 KW pe an. Ceea ce inseamna ca vom deveni independenti de reteaua nationala de alimentare cu energie electrica", a declarat Claudiu Batranut. Acesta a mai adaugat faptul ca parcul fotovoltaic va asigura energie pentru primarie, scoli, gradinite, iluminat public, pentru doua uzine de apa si pentru o statie de epurare a apelor.

Primarul comunei Semlac, Letitia Stoian, a sustinut ca implementarea unui astfel de proiect inseamna o economie de 25 de milioane de lei la bugetul local, bani care inseamna costurile iluminatului cu energie electrica intr-un an. "Parcul fotovoltaic ne-ar asigura energia electrica pentru institutiile publice din comuna, primarie, scoli, dispensare, biserici, dar si pentru iluminatul public. Noi avem si o alee a luminilor, cu 100 de stalpi de energie electrica, care vor fi alimentati din acest parc", a declarat Letitia Stoian.

Un alt proiect pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile pentru construirea de parcuri solare fotovoltaice de producere a energiei electrice a fost depus de Primaria localitatii Vinga.

Primaria Arad a anuntat ca, in cateva zone din municipiu, ar putea fi instalate lampi solare care sa asigure iluminatul ecologic pe timp de noapte, daca va obtine 10 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Studiul de fezabilitate pentru extinderea sistemului de iluminat public in municipiu prin implementarea solutiilor de alimentare cu energie electrica din sisteme fotovoltaice a fost deja finalizat.

Conform proiectului, iluminatul stradal va fi extins pe strazile de la periferie, pe soseaua de centura, in 70 de locuri de joaca pentru copii, pe alei pietonale si pe o pista pentru biciclisti care va fi construita. In prezent, in aceste zone, iluminatul public este inexistent. Primaria intentioneaza sa introduca in aceste locuri iluminatul ecologic, prin folosirea energiei solare, cu ajutorul unor lampi cu leduri si cu panouri fotovoltaice.

Totodata, Consiliul Judetean Arad intentioneaza sa solicite fonduri europene destinate unui parc fotovoltaic care sa produca energie alternativa pentru institutiile publice din subordine. Astfel, a fost scoasa la licitatie achizitia de "Servicii de elaborare documentatii tehnice in vederea obtinerii de finantare pentru obiectivul de investitii parc solar fotovoltaic de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare". Consultantul va trebui sa realizeze un studiu de fezabilitate, un studiu topografic, unul geotehnic, cererea de finantare si sa asigure asistenta de specialitate pentru cererea de obtinerea de fonduri nerambursabile.

Daca proiectul va fi aprobat, alaturi de Consiliul Judetean Arad vor fi alimentate cu energie alternativa Compania de Apa, Aeroportul, Spitalul Judetean, Directia pentru Protectia Copilului, Biblioteca judeteana, Complexul Muzeal Arad, Centrul Militar Judetean, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Zona Libera Curtici-Arad, si mai multe scoli si unitati medicale din judet. Valoarea proiectului va fi de maxim 50.000.000 euro.

Sursa: rNews

Articol citit de 7719 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vrabia malai viseaza

In conditiile Aradului si dupa calculele lor sint convins ca de fapt s-ar produce numai 30% din puterea instalata. Daca la asta mai adaugam si lenevia lor cu mentinerea poate chiar 15%. Sic. Mentinerea ar consta doar in stergerea de praf a panourilor, dar nu o vor face.

 

@Blizzard

Am citit cateva commenturi de-ale tale pe-aici si am ras la fiecare data: esti romanul tipic, care nu se pricepe la nimic, dar isi da cu parerea. De unde scoti dumneata procentele alea? Panourile solare nu au "putere instalata", mon ami - au "eficienta neta". Iar eficienta lor neta in Campia de Vest, unde exista cca. 240 de zile insorite pe an (conform statisticilor INMH) depaseste 66%, conform unui calcul matematic simplu. Ceea ce inseamna o eficienta reala de peste 80%. 'nteles?

McGigi,

vezi ca acea statistica este in general pèntru uz domestic.daca vrei sa produci energie si sa o distribui in retea,atunci sa stii ca te poti sterge la fund cu acea statistica.zile insorite pentru ca inversorul sa poata functiona normal iar tensiunea de iesire sa ramana constanta la o anumita valoare predeterminata sunt mult mai putine,caci daca placa nu scoate la iesire cel putin jumatate din puterea ei,atunci tensiunea la iesira invertorului scade si ea,iar scazand sub o anumita valoare inversorul se deconecteaza de la retea.

@Emil_m

Nu este vorba de inlocuirea retelei electrice cu una alternativa, ci e vorba de o alternativa care sa duca la reducerea consumului din reteaua nationala. Orice initiativa care sa duca la o economie de costuri reala (pentru ca, dupa amortizare, o economie de doar 5% ar fi excelenta, iar cea preconizata este de cca. 12%) e binevenita.

Eu am citit undeva ca se preconizeaza aplicarea pe imbracamintea omului o 0lacuta fotoelectrica....

.....care sa alimenteze acumulatorul telefonului mobil si a aparatului de radio-casca.
Ar fi o greseala sa nu se aplice

 

Da, ideea e geniala!

pentru femei se vor face haine fotovoltaice care vor alimenta vibratorul!

Ce prostie....

:) In primul rand chiar daca le vor cumpara din fonduri nerambursabile cu ce bani vor intretine? Au infrastructura pentru asa ceva? Fac pariu ca vor cheltui mai mult pe ele decat facturile lor de curent.

 

Asa cum spunea Blizzard...

...intretinerea consta in indepartarea prafului acumulat pe celulele solare. Ce infrastructura?

Au incercat in Spania

la asa nivel si i-a distrus. Romania nu are nici pe departe puterea economica pe care Spania a avut-o in 2008. De ce crezi ca multi s-au oprit din a inlocui sistemul energetic traditional cu cel solar? Pt ca le distrugea economia ;). Este o idee buna, cu panourile solare, dar ineficienta... nu se merita in actualul sistem in care traim.

@romanianwars

"Nu se merita" e sloganul looser-ului (iar prin asta nu te-am desemnat pe dumneata unul). I-am raspuns lui Emil_m mai jos.

romaniawars,

problema la noi este ca nu este rentabila o astfel de solutie daca nu este combinata cu un generator eolian,asta pentru ca la noi,soarele nu straluceste decat 6-7 luni din an,in rest...pauza.o asemenea investitie,indiferent de puterea instalata nu prea se merita in romania,mai ales ca la noi se fura pe rupte.iar pentru o putere instalata de 3000w costul total se ridica la cca 7000euro.Insa pentru primaria,nu sunt indeajuns numai 3kw,ci pe putin 10,asta depinde si de puterea instalata.cert este ca nu se merita o astfel de investitie,amortizarea se face in foarte multi ani.Spania produce energie solara,in general,fiecare depozit sau hala industriala au montate placi solare.in general se monteaza cam 200kw insa nu este standard,depinde de suprafata pe care o are fiecare,iar intretinerea intra in garantie,numai ca ei pot produce curent si iarna,vorbesc de provincia valencia insa noi...

Pai asta zic si eu

doar ca scriam mai in graba. O zi buna sa ai.

In Israel se foloseste in proportie de 99% acest sistem bazat pe energia solara.

Si este extrem de eficient. 10 luni din an se ulilizeaza exclusiv energie solara, in rest acelas sistem e dotat cu un echipament alternativ pe baza da energie electrica.

uite un primar cu viziune...

sper ca mai multi primari si priceputi ai patriei sa recunoasca si sa puna in aplicare aceasta oportunitate,care pe trmen lung aduc economii la buget,dar sa nu uitam de factorul poluare ,calitatea aerului. uite cum asemenea crize, pot fi de fapt oportunitati ...independenta energetica ar putea fi unul dintre cele mai importante punce in asigurarea stabilitatii unei economii de piata. oportunitati sunt destule,dar mai trebuie si oameni care sa le recunoasca... bravo acestor oameni ,sa vedem citi oficiali le vor urma exemplul...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor