Ziare.com

Horezu, primul oras iluminat cu energie de la soare

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 18:48

   

Horezu, primul oras iluminat cu energie de la soare
Horezu ar putea deveni primul oras independent energetic, dupa ce primaria a obtinut finantare europeana de 4 milioane de euro, pentru construirea unui parc fotovoltaic. Energia obtinuta de la soare va asigura consumul institutiilor publice, dar si iluminatul stradal si va scuti autoritatile locale de facturi de sute de mii de euro.

Proiectul semnat in aceasta saptamana vizeaza construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalata de circa 1 MWh. Astfel, peste 3600 de panouri fotovoltaice vor fi instalate pe o suprafata de 3,5 hectare de teren. Termenul de finalizare este anul 2015, iar valoare proiectului se ridica la peste 4 milioane de euro, bani europeni.

Vezi cat vor economisi autoritatile locale dupa finalizarea proiectului, dar si ce greutati au intampinat pana acum, in continuarea articolului Horezu, primul oras iluminat cu energie de la soare pe Business24.ro

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3368 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, chinejii are o vorba: DACAl GRATIS, CU PLACERE !

de ce nu sar potrivi vorba asta si acolo de une ie dom colonel Boby 23, ah ?

Sa traiti !

Strigatura verde:

I-li-e-scu da-ne so-are,
Ca-vem pa-no-u-ri so-lare!

Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

 

Proiectul pare cam fantezist, in etapa actuala, dar, ...

...reprezentand o noutate absoluta, merita incercat!
Nu cred ca iluminatul public va putea fi asigurat, toata noaptea, din energie solara, dar se vor face anumite economii!
Succesul operatziunii va depinde de numarul de ani dupa care investitzia se va amortiza!

 

"Se cheltuiesc milioane pentru o economie de cateva sute de mii de

euro"
Cam asta este economie politica ce te scoate pe minus la buget.
Castiga CEZul care ia bani pe hartie ce se denumeste ATR + cei care isi arendeaza pamantul si baietii destepti care vinde autorizatiile.
Fraierii platesc la factura lunara unde este trecut Certificate Verzi.

 

Iluminatul stradal ziua-n amiaza mare, insa noaptea?

Au baterii/ acumulatori pe undeva?

 

Da, sistemul este prevazut si cu acumulatori ca doar este

pentru iluminat stradal.

Glumeam

Serios, pana acum sursele neconventionale nu s-au dovedit deloc bune pentru a inlocui energia electrica traditionala. Cand incarci acumulatori si ii folosesti ulterior, devine total ne-economic din cauze multiple (efficienta, gabaritul/masa si costul betriilor, si cum scapi de ele dupa; cheltuiala imensa cand trebbuie inlocuiti, deoarece au viata finita)... cu exceptia aplicatiilor unde costurile nu sunt importante (locatii remote, militare, etc).
La ce sunt bune deocamdata sursele neconventionale (eoliene, solare, etc) sunt cind "suplimenteaza" energia traditionala. Dar, cum energia traditionala nu se stocheaza, iar "modularea" unei termocentrale la nivel de ore, pentru a "urmari" consumul nu se face (din nou eficienta..), suplimetarea cu energie alternativa merita doar in perioadele de consum maxim. In celelalte perioade ai rezerva de energie electrica traditionala. Deci, cand ai consum maxim? Daca este vorba de consumatori rezidentiali, este seara. Cand soarele apune, iar vantul poate bate sau nu. Insa exista si consumatori industriali, care merg zia-n amiaza mare. pentru ei este rentabil sa aiba si solara si eoliana, deoarece isi reduc putin consumul traditional si completeaza cu solara (dada e soare afara). Isi pot reduce chitanta traditionala la electrica (insa trebuie ca economia sa justifice investitia, operarea si intretinerea celei solare).
In sua e putin diferit, deoarece sunt foarte multi consumatori rezidentiali si comerciali de AC. Acolo, in timpul verii, sunt un nr de zile (in sud mai multe) in care sistemul energetic este taxat la maxim, in miezuul zilei. Atunci energia solare este tot la varf, si poate prelua supra-sarcina. Din pacate, este greu sa justifici invetitia eoliana ptr tot anul si sa o folosesti doar cateva zile pe an. Cum ziceam, in celelalte zile, cand consumul in miezul zilei este sub capacitatea conventionala, pierzi bani daca folosesti solara.
Mai raspindite (si poate rentabile, nu stiu) sunt instalatiile solare individuale calate pe ceva specific: de exemplu incalzirea apei menajere. Am scris mult, dar problema nu e simpla. Tare mi-e teama ca la Horezu doar se infrupta din niste euroi.

noapte stau cu lanterna

si pun lumina pe panorile solare sa produca curent ...Panourile produc curent peste zi cind nu prea are nevoie nimeni ...seara cind toata lumea se uita la televizor gatesc cu microunde sau citesc la lumina becului nu bate soarele si baterii pentru o instalatie de 1 Megawatt.. unde au invatat astia fizica ?? la cucuieti din deal sau din vale ??

O prostie!

O faceau altii de mult timp daca era asa convenabil! Deci se cheltuie 4 milioane de euro care horezu nu-i consuma nici in 10 ani....se pun niste panouri care vor rezista cca.2-3 ani dupa care se vor da lafier vechi. Unde mai pui ca iarna vor fi acoperite de zapada, intemperii, hoti, etc. o afacere paguboasa pentru primarie dar din care cistiga unii care-si vind panourile si pe urma vor pleca si te lasa cu tablele-n soare!

 

O mai buna solutie era biomasa si nu mai aveau gunoaie la

margine de oras iar investitia era mult mai mica si mai rentabila.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor