Cum arata energia viitorului - proiecte solare surprinzator de ingenioase

Sambata, 13 August 2016, ora 07:26
12241 citiri
Cum arata energia viitorului - proiecte solare surprinzator de ingenioase
Foto: SolarReserve

Energia solara ar putea fi sursa de electricitate a viitorului, iar cateva proiecte folosesc deja tehnologii suprinzator de ingenioase.

Unul dintre ele se afla in desertul Nevada din Statele Unite si pare desprins din filmele SF.

Aflat in apropierea orasului Las Vegas, Crescent Dunes (foto articol) e format din 10.000 de bucati de sticla, iar fiecare masoara 115 metri patrati. Acestea inconjoara un turn foarte inalt, relateaza The Guardian.

Cu toate ca seamana cu un oras de pe alta planeta, asezarea este de fapt un parc sofisticat si ultra-modern pentru captarea energiei solare.

Acesta nu e alcatuit din panouri fotovoltaice folosite in mod obisnuit, ci din oglinzi care urmaresc traiectoria astrului.

Oglinzile sunt capabile sa capteze si apoi sa redirectioneze razele soarelui catre turnul din mijloc, care contine un rezervor cu 25.000 de tone de nitrati de sodiu si potasiu. Sarurile sunt incalzite la 288 grade Celsius, temperatura la care compozitia devine un lichid limpede ca apa.

Acesta este circulat apoi prin niste tuburi inguste si subtiri, iar in momentul in care ajunge in varful turnului, unde este concentrata energia soarelui, temperatura creste vertiginos pana la 560 de grade. De acolo, compozitia e trimisa la baza turnului si stocata intr-un depozit urias.

Amestecul de saruri topite mentine caldura, care e convertita in electricitate cu ajutorul unei turbine cu aburi. In acest mod, proiectul Crescent Dunes alimenteaza 75.000 de locuinte din statul american Nevada.

Marele avantaj al tehnologiei este ca folseste mai eficient energia solara decat panourile fotovoltaice si e capabila sa functioneze o buna perioada de timp chiar daca cerul e innorat.

"E o alternativa viabila chiar si la combustibilii fosili", sustine Kevin Smith, care conduce compania SolarReserve, unul dintre fondatorii proiectului.

Tehnologia ar putea fi aplicata si in alte tari, precum Africa de Sud, Chile si China.

Insa proiectul are si dezavantaje: functioneaza cel mai bine in zone unde soarele bate foarte puternic, iar pasarile care zboara prin apropiere pot fi ucise de concentratia foarte mare de energie solara.

Pe de alta parte, tehnologia furnizeaza o energie curata, avand in vedere ca nu are emisii poluante si foloseste doar o mica parte din cantitatea de apa care e necesara in cazul unor centrale nucleare sau pe carbune. In plus, ocupa si o suprafata mai mica.

Panourile solare care functioneaza bine si pe ploaie

Crescent Dunes nu e singurul proiect care ar putea revolutiona piata energetica. Un prototip realizat de niste ingineri chinezi permite panourilor solare sa functioneze bine si pe vreme rea.

Acestia au pus la suprafata panourilor solare clasice un strat format din grafen (un foarte bun conductor de electricitate si caldura, format din atomi de carbon - n.red.), astfel ca electronii interactioneaza cu ionii din ploaie pentru a genera electricitate, potrivit The Telegraph.

Proiectul lui Elon Musk

Elon Musk, patronul companiei auto Tesla, a anuntat de curand ca va cumpara producatorul de energie verde SolarCity si a prezentat deja planurile pe care le are, potrivit Electrek.co.

Primul proiect va fi realizarea unui acoperis din panouri solare. Acest lucru ar fi o noutate, caci pana acum panourile solare se montau pe un acoperis deja existent.

Elon Musk nu a vrut sa dea mai multe detalii, insa e posibil ca inventia sa fie gata pana la finalul acestui an, cand se va incheia si achizitia SolarCity de catre Tesla.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#proiecte energie solara, #proiecte panouri solare, #tehnologie energie solara, #energie soare , #energie solara