Cum s-au ars nemtii cu energia solara din panouri

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 09:52
25495 citiri
Cum s-au ars nemtii cu energia solara din panouri

De multe ori, cand alimentam masina la pompa sau cand platim intretinerea la bloc, jinduim la ziua cand vom putea folosi energia solara la discretie.

Calculele sunt ispititoare: cercetatorii au stabilit ca energia pe care ne-o trimite soarele intr-o ora ar putea satisface tot necesarul planetei pe un an intreg.

Uriasele cheltuiieli se amortizeaza greu

Dar asta nu e tot. Cand ne bronzam vara la plaja, simtim cum ne vin gratis gigacaloriile. Platim hotelul, transportul si intrarea in cartierul lui Mazare, dar soarelui nu-i dam nimic. In schimb, el ne trimite energie pe veresie, direct din cer.

La nivel global, cei mai harnici in preluarea energiei ieftine de la soare au fost, binenteles, germanii, noteaza Project Syndicate. Ei au fost primii campioni ai energiei fotovoltaice, investind nu mai putin de 130 de miliarde de dolari in centrele de cercetare din regiunea Ruhr, pentru punerea in valoare a energiei solare.

Cheltuiala n-a fost inutila, cercetarile au dus la concluzii, dar germanii nu beneficiaza inca de energie ieftina si nepoluanta, asa cum prevedea programul. Ceva n-a mers bine, tehnica este perfecta, dar calculele s-au incurcat undeva.

Principala problema de care s-au izbit toti marii investitori in asemenea afacere a fost legata de faptul ca, in timp ce micile instalatii fotovoltaice se dovedesc foarte eficiente, marile centrale, menite sa uimeasca lumea prin capacitatea lor, isi amortizeaza cu greu uriasele cheltuieli.

Este adevarat ca Germania a reusit sa instaleze anul trecut surse la o putere de 7,5 GW energie fotovoltaica, dar pretul de livrare a energiei ecologice il depaseste pe cel al energiei clasice. Cum spune un proverb romanesc, ce-am luat pe mere, am dat pe pere.

Surpriza: cea mai ieftina energie e cumplit de scumpa

In general, entuziastii sistemului sunt uimiti de uriasa energie solara, care se risipeste prosteste in Sahara. Totusi, in Germania, este altceva. Aici, noptile sunt mai lungi, cerul mai innorat, iar soarele mai palid.

Pe de alta parte, panourile costa, exploatarea lor este scumpa, intretinerea la fel. Pana la urma, si titeiul din fundul pamantului se ofera gratis, dar, ajuns la pompa, se umple de cheltuieli. In anumite situatii, energia solara poate deveni de patru ori mai costisitoare decat cea clasica, provenita din hidrocarburi.

Investitiile masive facute de Germania in domeniul energiei fotovoltaice au permis obtinerea unor surse nepoluate, dar au ridicat aproape la dublu costurile medii ale energiei electrice in tara.

Experienta mai arata si un alt aspect, privind diminuarea incalzirii globale si protejarea mediului: aportul noului sistem este minim. In cifre absolute si transferat la un model standard de climat, s-a dovedit ca, daca instalatiile germane vor lucra la capacitate maxima, diminuarea incalzirii globale se cifreaza la 0,00005 grade C, efectele disipandu-se mult in afara granitelor.

Un calcul facut de experti a aratat ca, prin utilizarea energiei solare, Germania a platit aproximativ 760 de euro pentru fiecare tona de CO2 prin care a protejat atmosfera. In prezent, pretul standard de eliminare a acestui gaz din mediul inconjurator pe alte cai decat marile centrale fotoelectrice este de 6 euro pe tona.

Pentru efecte globale, se impun masuri globale. Dar cine e in stare?

Sustinatorii marilor centrale electrovoltaice se refera si la faptul ca acestea creeaza un mare numar de locuri de munca "in zona verde".

Observatia este corecta, dar conform calculelor, cheltuielile pentru crearea unui asemenea loc de munca se ridica la 133.000 de euro, costuri mult mai ridicate decat cele care ar crea locuri de munca in alte domeni: economie, infrastructura, chiar asistenta medicala.

Cele de mai sus nu se constituie ca o pledoarie impotriva energiei nepoluante, dimpotriva, o sustin. Ele atrag insa atentia asupra faptului ca, deocamdata, marile centrale fotovoltaice nu s-au dovedit la fel de eficiente ca micile instalatii.

In ce priveste efectele globale, ele devin palpabile numai prin instalatii la nivel global. Este putin probabil ca instalatiile dintr-o singura tara ar influenta favorabil mediul pe planeta. In locul eforturilor intr-o tara sau alta, ar fi de mare utilitate unul conjugat. Dar cine este in stare s-o faca?

Poate tot nemtii, dar regiunea Ruhr nu-i cea mai potrivita pentru asa ceva, iar Sahara nu-i la ei.

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com