Articol citit de 7579 ori
uite un primar cu viziune...
sper ca mai multi primari si priceputi ai patriei sa recunoasca si sa puna in aplicare aceasta oportunitate,care pe trmen lung aduc economii la buget,dar sa nu uitam de factorul poluare ,calitatea aerului. uite cum asemenea crize, pot fi de fapt oportunitati ...independenta energetica ar putea fi unul dintre cele mai importante punce in asigurarea stabilitatii unei economii de piata. oportunitati sunt destule,dar mai trebuie si oameni care sa le recunoasca... bravo acestor oameni ,sa vedem citi oficiali le vor urma exemplul...
Ce prostie....
:) In primul rand chiar daca le vor cumpara din fonduri nerambursabile cu ce bani vor intretine? Au infrastructura pentru asa ceva? Fac pariu ca vor cheltui mai mult pe ele decat facturile lor de curent.
Asa cum spunea Blizzard...
...intretinerea consta in indepartarea prafului acumulat pe celulele solare. Ce infrastructura?
Au incercat in Spania
la asa nivel si i-a distrus. Romania nu are nici pe departe puterea economica pe care Spania a avut-o in 2008. De ce crezi ca multi s-au oprit din a inlocui sistemul energetic traditional cu cel solar? Pt ca le distrugea economia ;). Este o idee buna, cu panourile solare, dar ineficienta... nu se merita in actualul sistem in care traim.
@romanianwars
"Nu se merita" e sloganul looser-ului (iar prin asta nu te-am desemnat pe dumneata unul). I-am raspuns lui Emil_m mai jos.
romaniawars,
problema la noi este ca nu este rentabila o astfel de solutie daca nu este combinata cu un generator eolian,asta pentru ca la noi,soarele nu straluceste decat 6-7 luni din an,in rest...pauza.o asemenea investitie,indiferent de puterea instalata nu prea se merita in romania,mai ales ca la noi se fura pe rupte.iar pentru o putere instalata de 3000w costul total se ridica la cca 7000euro.Insa pentru primaria,nu sunt indeajuns numai 3kw,ci pe putin 10,asta depinde si de puterea instalata.cert este ca nu se merita o astfel de investitie,amortizarea se face in foarte multi ani.Spania produce energie solara,in general,fiecare depozit sau hala industriala au montate placi solare.in general se monteaza cam 200kw insa nu este standard,depinde de suprafata pe care o are fiecare,iar intretinerea intra in garantie,numai ca ei pot produce curent si iarna,vorbesc de provincia valencia insa noi...
Pai asta zic si eu
doar ca scriam mai in graba. O zi buna sa ai.
In Israel se foloseste in proportie de 99% acest sistem bazat pe energia solara.
Si este extrem de eficient. 10 luni din an se ulilizeaza exclusiv energie solara, in rest acelas sistem e dotat cu un echipament alternativ pe baza da energie electrica.
Eu am citit undeva ca se preconizeaza aplicarea pe imbracamintea omului o 0lacuta fotoelectrica....
.....care sa alimenteze acumulatorul telefonului mobil si a aparatului de radio-casca.
Ar fi o greseala sa nu se aplice
Da, ideea e geniala!
pentru femei se vor face haine fotovoltaice care vor alimenta vibratorul!
Vrabia malai viseaza
In conditiile Aradului si dupa calculele lor sint convins ca de fapt s-ar produce numai 30% din puterea instalata. Daca la asta mai adaugam si lenevia lor cu mentinerea poate chiar 15%. Sic. Mentinerea ar consta doar in stergerea de praf a panourilor, dar nu o vor face.
@Blizzard
Am citit cateva commenturi de-ale tale pe-aici si am ras la fiecare data: esti romanul tipic, care nu se pricepe la nimic, dar isi da cu parerea. De unde scoti dumneata procentele alea? Panourile solare nu au "putere instalata", mon ami - au "eficienta neta". Iar eficienta lor neta in Campia de Vest, unde exista cca. 240 de zile insorite pe an (conform statisticilor INMH) depaseste 66%, conform unui calcul matematic simplu. Ceea ce inseamna o eficienta reala de peste 80%. 'nteles?
McGigi,
vezi ca acea statistica este in general pèntru uz domestic.daca vrei sa produci energie si sa o distribui in retea,atunci sa stii ca te poti sterge la fund cu acea statistica.zile insorite pentru ca inversorul sa poata functiona normal iar tensiunea de iesire sa ramana constanta la o anumita valoare predeterminata sunt mult mai putine,caci daca placa nu scoate la iesire cel putin jumatate din puterea ei,atunci tensiunea la iesira invertorului scade si ea,iar scazand sub o anumita valoare inversorul se deconecteaza de la retea.
@Emil_m
Nu este vorba de inlocuirea retelei electrice cu una alternativa, ci e vorba de o alternativa care sa duca la reducerea consumului din reteaua nationala. Orice initiativa care sa duca la o economie de costuri reala (pentru ca, dupa amortizare, o economie de doar 5% ar fi excelenta, iar cea preconizata este de cca. 12%) e binevenita.