Ziare.com

Energia solara, salvarea Greciei?

de Teodora Bodeanu
Sambata, 20 August 2011, ora 08:33

   

Energia solara, salvarea Greciei?
Energia verde ar putea reprezenta o buna modalitate pentru Grecia de a genera crestere economica, potrivit ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, care a adaugat ca tara ar putea produce energie solara, pe care s-o exporte in Germania.

Pe hartie, totul suna perfect, avand in vedere faptul ca soarele este o resursa naturala abundenta in Grecia, iar energia electrica devine din ce in ce mai scumpa in nordul Europei, dupa ce Germania a luat hotararea sa inchida centralele nucleare, in urma dezastrului din Japonia.

Vestea proasta este, insa, ca electricitatea produsa de instalatiile fotovoltaice nu are nici pe departe un pret competitiv, in comparatie cu tehnologiile conventionale. Se estimeaza ca paritatea dintre pretul electricitatii obtinute din energia solara si cea tradionala va fi atinsa de abia la mijlocul acestui deceniu. Dar, chiar si atunci, energia solara va fi mai scumpa, deoarece, la pretul final, se vor adauga costurile de transport si distributie.

In plus, exportul spre Germania nu ar avea prea mult sens, din punct de vedere economic: retea de transport de electricitate nu exista, iar pierderile aparute in cazul transportului pe distante foarte lungi descurajeaza construirea lor.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

In cel mai bun caz, energia solara ar putea sa inlocuiasca energia produsa din gaze si petrol in Grecia. Insa, avand in vedere ca este putin probabil ca panourile solare sa se fabrice acolo, cel mai probabil vor fi importante, lucru ce ar majora pretul.

Astfel, problema este productia de energie solara nu ar avea rezultatele financiare sperate, potrivit analistilor de la Project Syndicate. O astfel de industrie are nevoie de un capital ridicat, iar numarul locurilor de munca infiintate ar fi destul de scazut. Chiar daca ar fi capabila sa otina un surplus de electricitate pe baza energiei solare, randamentul exporturilor ar fi scazut, din cauza tehnologiei standardizate. Imediat cum Grecia ar deveni competitiva in acest domeniu, alte tari cu un nivel similar al radiatiilor solare, gen Spania, Italia, Portugalia sau Bulgaria, ar intra pe piata, ceea ce ar cobori preturile aproape de nivelul costurilor de productie.

Certificate verzi, pe plan european

Pe de alta parte, desi Grecia nu poate spera ca instalarea la scara larga a sistemelor fotovoltaice ar transforma-o imediat in Arabia Saudita a energiei solare, Wolfgang Schauble avea dreptate, dintr-un anumit punct de vedere: ar fi mai rentabil ca Germania sa importe electricitate produsa din acesta sursa din Grecia, decat sa o produca pe plan local.

Sprijinul autoritatilor germane pentru energia solara are drept scop scaderea preturilor panourilor solare, ceea ce justifica, in prezent, pretul ridicat pentru electricitate in sine, de aproximativ 200 de euro/MWh, fata de 55 euro/MWh, pentru energia traditionala.

Ar fi insa mai eficient sa fie folositi banii germani pentru a sprijini productia de energie solara in insorita Grecie, decat in mult mai intunecata Germanie. O instalatie fotovoltaica in tara sudica si-ar acoperi singura mai mult din costurile de operare decat s-ar putea in Germania.

Cea mai buna cale pentru a sprijini aceasta noua industrie in Grecia, tara care are mare nevoie de orice bani poate face rost, ar fi implementarea unui sistem european al certificatelor verzi.

In cadrul unui asemenea sistem, fiecare furnizor de electricitate european ar trebui sa garanteze ca un anumit procentaj din electricitatea pe care o vine este produsa din surse regenerabile. Tintele pe care ar trebui sa le atinga fiecare tara ar fi diferentiate, in functie de potentialul pe care il au.

Ulterior, tarile care au o capacitate mai mare pentru astfel de productie, precum Grecia, ar putea vinde certificatele tarilor care au mai multa nevoie de ele, ca Germania. Totusi, nimeni nu trebuie sa se asteapta ca energia solara sa fie noua "mina de aur", concluzioneaza specialistii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Singura salvare a Greciei probabil ca e munca !

Din nefericire pentru greci

 

Munca? Simplu ca braga

Papandreou o sa dea un decret ca fumatul si bautul vinului sa fie clasificate ca munca...

Si daca

Grecul merge la munca cine sa mai stea la cafenea ca sa bata bilele(mataniile) pt ca turisti nu prea se vad la orizont.Turismul e in cadere libera,hotia e in floare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor