Ziare.com

O singura firma face curent de la Soare in Romania. Cum ii merge?

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 10:47

   

O singura firma face curent de la Soare in Romania. Cum ii merge?
Singura capacitate de productie licentiata a energiei fotovoltaice din Romania este detinuta de Renovatio Trading, fosta firma a fiului primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Deocamdata lucreaza pe pierdere, insa, din toamna, oficialii firmei asteapta sa primeasca sase certificate verzi pe MWh livrat ceea ce va aduce Renovatio pe profit.

Renovatio Trading este singura companie din Romania care are licenta ANRE pentru producerea de energie din surse solare, relateaza MONEY.ro. Detine un parc de 1 MW in localitatea Singureni din judetul Giurgiu, pentru constructia caruia a cheltuit trei milioane de euro, aproape de doua ori mai mult decat costa instalarea unui MW eolian.

Valentin Stan, inginer la Renovatio spune, insa, ca suma investita se va amortiza "in 7-8 ani", ceea ce este o perioada relativ scurta de timp pentru o investitie in regenerabile. Panourile solare de la Singureni livreaza energie in sistem timp de 8-9 ore pe zi, din ianuarie, si au fost produse de catre o filiala a grupului-mama Renovatio Solar.

"Deocamdata mergem pe pierdere pentru ca nu au venit, inca, de la Bruxelles normele de aplicare ale legii de acordare de certificate verzi. Din septembrie, odata cu normele, nu se va mai acorda un certificat verde pe MWh livrat, ci sase. Atunci vom deveni si noi profitabili, dar estimez si ca va fi o explozie de noi proiecte de captare a energiei solare si a transformarii ei in electricitate", apreciaza Stan. Cititi mai mult despre O singura firma face curent de la Soare in Romania. Cum ii merge? pe Money.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3415 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vrajeala

Energia? Cu atatea rauri si avem cea mai scumpa energie electrica, investitii ioc in domeniu de 20 ani doar *** de muls pentru javre ordinare.

 

Toate firmele verzi

Sint a baietilor s gibnerilor politicieniklor/ La reciclare la fel. Se dau fonduri dea moaca. Nu poate fi rentabila. daca in Arizona cu 330 ziel cu soare pe an si cald de casca mitzele si nu merge, in Romania nici atita.

In AZ nu e rentabil

din cauza pretului energiei electrice conventionale, care e foarte ieftin. Amortizarea unui sistem solar ar dura f. mult.

Pretul unui watt fotovoltaic sub 2 euro!!!

La preturile actuale ale watt-ului fotovoltaic iti amortizezi costurile in circa 10 ani.Problema pe care o intampină cei care detin panouri fotovoltaice,printre care mă număr si eu cu cei 1.100w,este aceea că "băietii destepti"nu aprobă nici unui pestisor ca mine (producător casnic) să mă folosesc de reteaua natională de electricitate la care sunt abonat,pentru a livra acest curent printr-un inverter grid de retea,si astfel să-mi amortizez cheltuielile la factura lunară de curent.Stochez curentul in acumulatori,pentru că la noi in tară,nu sunt incurajati micii producători,asa cum functionează peste tot in UE,si unde pretul kw-atului verde are un pret dublu sau triplu celui produs din petrol sau cărbune,pentru că sistemele fotovoltaice nu emană CO2 in atmosferă.Am cerut celor de la CEZ motarea unui contor ACE2000 care se foloseste peste tot in Europa si care există si la noi dar se montează aiurea celor care nu au neapărat nevoie de acest tip de contor,la inregistrarea si inversă a curentului livrat in retea,desi le-am explicat că eu tot din reteaua natională voi avea curent,si voi avea o economie de vreo 100 kw lunar de la sistemul meu,si tot mai rămaneau cca. 50 kw lunar de plătit renel-ului din consumul meu total.Asta e!!!la noi coruptia in acest domeniu al energiei regenerabile este atat de mare incat noi producătorii casnici,nu vom putea beneficia prea ***and de avantajele de care beneficiază cei din vest,datorită rechinilor mari care fac legea după bunul lor plac.Oricum voi incerca să scriu parlamentului european,probabil cei de-acolo,nu au habar de ceea ce fac băietii nostri smecheri in acest domeniu pentru producătorii casnici,care nu pot avea acces la reteaua de electricitate natională,la care logic avem acest drept pentru că suntem abonatii plătitori ai acestor retele nationale.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor