Statul roman ucide piata energiei solare - presa externa

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 11:20
4755 citiri
Statul roman ucide piata energiei solare - presa externa
Foto: Arhiva

Modul in care statul roman administreaza programul de subventionare a energiei fotovoltaice va conduce in cele din urma la uciderea pietei, sustin jurnalistii straini.

Publicatia de profil Green Tech Media citeaza o analiza realizata anul trecut de Scott Burger de la GTM Research, in scopul evaluarii potentialului Romaniei pentru a deveni urmatoarea mare piata a energiei solare.

Administrate cu atentie de autoritatile de reglementare, subventiile alocate instalatiilor solare pot stimula cresterea pietei, precum in cazul Germaniei sau Californiei si, intr-o masura mai mica, al New Jersey.

Pe de alta parte, o administrare deficitara precum in Spania, Italia si Republica Ceha duce la supraincalzirea pietelor, urmata de o retragere panicata din schema de subventionare, se arata in articol.

Romania a adoptat sistemul de certificate verzi pentru sprijinirea surselor regenerabile de energie, iar instalatiile solare primesc sase astfel de certificate pe MWh. Pretul lor este cuprins intre 34,7 dolari si 70,7 dolari.

Burger a calculat ca un proiect solar va primi subventii de cel putin 208 de dolari pe MWh in urmatorii 15 ani.

Pentru sistemele mari, aceasta reprezinta aproape dublu comparativ cu subventiile disponibile in Germania.

Insa Guvernul din Romania va reduce subventiile cu peste 50% incepand cu 1 iulie pentru o perioada de trei ani si jumatate.

In acest context, se asteapta ca pana la 1 iulie sa fie instalate multe proiecte care sa beneficieze de un grad ridicat de subventionare. Apoi, certificatele verzi se vor tranzactiona la un nivel foarte scazut, ceea ca va ucide piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#piata energie solara, #pret energie regenerabila , #energie solara