De la cititori: Subventia la energia termica - lovitura de imagine data de politic

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 21:41
2348 citiri
De la cititori: Subventia la energia termica - lovitura de imagine data de politic

Pentru populatia tarii ar fi trebuit sa reprezinte o gura de aer proaspat, iar pentru cei de la guvernare ar fi trebuit sa fie o gaura in bugetul tarii. In schimb, furnizorii de energie termica sunt cei care vor dicta regulile jocului si anul acesta.

D-nul Boc a luat decizia de a acorda subventii si in 2010. Subventii oferite se pare cu "mare greutate" si cu o mare doza de sacrificiu din partea conducatorilor aceste tari. Un sacrificiu care ofera populatiei o schimbare de opinie, multumind acum celor pe care ii blama nu mai departe de o luna de zile.

Este doar un alt joc de imagine, pentru ca tot populatia va fi cea care va suporta costurile acestei subventii impreuna cu un nivel grosolan de discriminare regionala. Companiile care furnizeaza energie termica impun preturi atat in functie de cerere si oferta, cat si dupa nivelul concurential zonal.

Sunt zone in care pretul variaza si cu 80% fata de altele. Cateva exemple ar fi: Cluj cu 165 lei/gigacalorie, Bucuresti cu 124 lei/gigacalorie, Botosani cu 183 lei/gigacalorie si Targoviste cu 200 lei/gigacalorie.

Urmeaza un calcul simplu, luand in calcul doua persoane cu venit lunar de 400 de lei pe luna, una din Targoviste si alta din Bucuresti. Conform Ordonantei de Urgenta nr 5 din februarie 2003 cu privire la acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei si alte facilitati in vederea efectuarii platilor pentru energia termica, fiecare va primi ajutoare in functie de numarul de persoane aflate in intretinere, de numarul de camere pe care le are locuinta.

Presupunem ca persoanele virtuale sunt singure si fiecare are un apartament cu o camera. De asemenea, fictiv consideram un ajutor de 50% la plata energiei termice si mai avem in considerare faptul ca fiecare a consumat o gigacalorie intr-o luna. Ei bine, cel din Bucuresti va plati in luna respectiva 62 lei, iar cel din Targoviste va plati 100 lei, fiecare dintre ei traind in aproape aceleasi conditii.

Ce se poate observa din exemplul de mai sus este ca persoana din Targoviste beneficiaza de o subventie de doar 20% fata de cel din Bucuresti care beneficiaza de 50%. In aceste conditii, exista persoane care platesc un pret redus fata de pretul real si sunt persoane care platesc mai mult pentru a acoperi si reducerea oferita celorlalti!

Nu este corecta aceasta discriminare, mai ales avand in vedere ca produsul finit contine aceleasi caracteristici atat in Bucuresti, cat si in Targoviste. Ceea ce difera este compania de furnizare a agentului termic.

Populatia este obligata sa accepte situatia si preturile oferite, dar autoritatile locale sunt cele care au ultimul cuvant de spus. Primaria, asociatiile de locatari, consiliile locale sunt cele care au obligatia de a modela pretul agentului termic la capacitatile economice zonale si mai ales negocierea unui pret rezonabil.

Unde este bunastarea economica si dreptatea fata de populatia muncitoare si platitoare de taxe si facturi ce stau la baza existentialitatii? Prin aceasta subventie, politicul tarii si-a mai asigurat cateva luni de liniste din partea populatiei... o populatie manipulata!

Citeste si:
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com