Greenpeace: Noua centrala din Galati ar ineca orasul in poluare timp de 40 de ani (Video)

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 17:02
5313 citiri
Greenpeace: Noua centrala din Galati ar ineca orasul in poluare timp de 40 de ani (Video)

Greenpeace a lansat, joi, un raport privind impactul viitoarei termocentrale din Galati asupra sanatatii populatiei si asupra economiei.

Documentul dezvaluie o serie de costuri ascunse ale arderii carbunelui, cu exemplificare in cazul termocentralei pe carbune, cu putere instalata de 800 MW, din Zona Libera Galati, investitie planificata de compania italiana Enel.

Aceste costuri, care nu vor fi imediat vizibile si, prin urmare, vor fi ocolite de catre cei ce le genereaza, vor deveni imposibil de neglijat pentru populatie, se arata in comunicatul Greenpeace, remis Ziare.com.

Astfel, potrivit raportului, poluarea atmosferica generata de viitoarea termocentrala va avea numeroase efecte negative.

"Timp de patruzeci de ani, termocentrala ar polua atat aerul din Galati, cat si din orase precum Constanta, Calarasi, Bucuresti sau Iasi, afectand sanatatea a milioane de romani", a declarat Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

"Termocentrala nu va oferi societatii avantaje notabile nici din punct de vedere economic, fiindca firma italiana Enel a ales sa o construiasca in Zona Libera Galati, astfel incat sa nu plateasca taxe la stat pentru carbunele importat din Ucraina. Milioanele de tone de carbune astfel importat ar urma sa fie transportate pe Dunare, timp de patruzeci de ani, cu influente usor de imaginat asupra mediului natural", a adaugat Ionut Cepraga.

Un studiu similar aplicat la nivel european, care analizeaza doar termocentralele Enel, arata ca poluarea produsa de acestea duce la moartea prematura a 1.000 de europeni, anual, se mai arata in comunicatul Greenpeace.

Pentru societate, costurile externe ale poluarii cauzate doar de aceasta termocentrala ar atinge in total 235 milioane de euro anual, respectiv peste 9 miliarde de euro in cei 40 de ani de functionare a instalatiei.

Potrivit Agentiei Europene de Mediu, in 2009 emisiile poluante provenite din instalatiile industriale ale Romaniei (al saselea poluator industrial din Europa) au generat in total costuri medicale, impreuna cu alte costuri indirecte, de 4,7 - 10,3 miliarde de euro.

Greenpeace sublinieaza ca sectorul energetic a fost raspunzator de 80% din aceste daune, numai complexele energetice Rovinari, Turceni si Craiova provocand daune in valoare de 1,7 - 3,9 miliarde de euro.

C.P.

Citeste si:
Liberalul Dan Vîlceanu, despre posibilitatea ca România să ajungă o dictatură militară: "Realizăm responsabilitatea pe care o avem"
Liberalul Dan Vîlceanu, despre posibilitatea ca România să ajungă o dictatură militară: "Realizăm responsabilitatea pe care o avem"
Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat duminică, 24 octombrie, că nu se pune problema ca România să ajungă la dictatură militară, chiar dacă va avea premier un fost militar....
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Sursa: Ziare.com