Mai multi romani vor beneficia de ajutoare de incalzire

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 18:46
2720 citiri
Mai multi romani vor beneficia de ajutoare de incalzire

Peste 1,5 milioane de persoane vor putea beneficia, in sezonul rece 2011-2012, de ajutoarele de incalzire acordate de Ministerul Muncii, ca urmare a majorarii plafonului de venituri.

"Pentru sezonul rece 2011-2012 se aplica noi reglementari legale care, pentru sistemul centralizat de incalzire, prevad sistarea subventiilor (compensarilor) acordate de stat autoritatilor locale, respectiv furnizorilor de energie termica", a spus directorul Mihaela Grecu.

"In aceste conditii, MMFPS a suplimentat masurile de protectie sociala pentru cele mai vulnerabile categorii ale populatiei. Astfel, plafonul banesc pana la care o familie sau o persoana poate beneficia de ajutor de incalzire a fost ridicat de la 615 lei la 786 lei/persoana - in cazul familiilor si la 1.082 lei - pentru persoanele singure", a completat aceasta.

Potrivit oficialului MMFPS, compensarile la factura de energie termica, mai exact din consumul de gigacalorii inregistrat, pot fi 100% - pentru cele mai sarace familii si persoanele singure cu venituri lunare de pana la 155 lei. Familiilor cu venituri de 786 lei/membru li se compenseaza 5%, iar persoanelor singure care realizeaza un venit de 1.082 lei/luna - 10%.

Anterior, de la bugetul de stat, prin Ministerul Administratiei si Internelor, furnizorii de energie termica beneficiau de subventii pentru achizitionarea combustibilului necesar producerii energiei termice. Aceste subventii fiind eliminate, pretul gigacaloriei este mai ridicat.

"Pentru ajutoarele de incalzire cu energie termica, in sistem centralizat, aferente actualului sezon, specialistii Ministerului Muncii au estimat o cheltuiala de 330 milioane lei, fata de 100 milioane lei - cat s-a prognozat pentru sezonul rece anterior, diferenta de 230 milioane lei fiind alocata MMFPS de la bugetul de stat", a adaugat directorul Directiei Politici de Asistenta Sociala din Ministerul Muncii.

Mai multi beneficiari in acest an

Referindu-se la cele mai recente date de care dispune MMFPS, directorul Mihaela Grecu a aratat ca situatii referitoare la prima luna a sezonului rece indica 1.163.000 de beneficiari.

"Pe parcursul sezonului rece, acest numar ar putea creste, ajungand pana la nivelul din precedenta iarna, respectiv, 1,5 - 1,6 milioane", a subliniat oficialul MMFPS.

Comparativ cu sezonul rece 2010 - 2011, numarul cererilor este in prezent cu circa 400.000 mai mic, respectiv cu 26 %, ca urmare a introducerii raspunderii autoritatilor locale fata de veridicitatea situatiei solicitantilor de ajutoare si aprobarile date.

In incheiere, Mihaela Grecu a spus ca, pe total, fata de sezonul anterior, nu vor fi modificari substantiale, dar este asteptata o crestere a numarului de beneficiari ai ajutorului de incalzire pentru energia termica in sistem centralizat, pentru celelalte categorii de ajutoare (gaze naturale, lemne, carbuni, combustibil petrolier) cadrul legislativ ramanand neschimbat.

"Este vorba de o crestere estimata de circa 50%, de la 200.000 la 340.000, care urmare a ridicarii plafonului de venituri de acordare a ajutorului pentru incalzirea cu energie termica si, implicit, a procentelor de compensare a facturii", a afirmat directorul Directiei Politici de Asistenta Sociala din Ministerul Muncii.

Ca urmare a asumarii de catre Romania a unor obligatii in cadrul tratatului de aderare la Uniunea Europeana si al altor intelegeri cu organisme internationale, a avut loc eliminarea compensarilor acordate din bugetul de stat pentru producerea energiei termice, perioada de gratie fiind destinata retehnologizarii si modernizarii unitatilor de producere a energiei termice.

Anul trecut, eliminarea compensarilor de la bugetul de stat a condus la majorarea semnificativa a pretului energiei termice furnizata populatiei, implicit la o cheltuiala mai mare din partea bugetelor familiilor, obligand statul sa ia masuri de protectie a populatiei vulnerabile.

Acte normative in vigoare permit autoritatilor locale acordarea de subventii din bugetele locale pentru compensarea pretului gigacaloriei, dar si ajutoare suplimentare, de asemenea din bugetele proprii.

Citeste si:
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentari susţinători ai lui Ludovic Orban au transmis, vineri, mesaje în care le cer preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedintelui PNL Florin Cîţu să nu accepte susţinerea din partea...
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Sursa: AGERPRES