RADET arata ce s-a intamplat cu banii de la Primaria Capitalei - Situatia nu e chiar asa cum a prezentat-o Firea

Luni, 08 August 2016, ora 07:35
9036 citiri
RADET arata ce s-a intamplat cu banii de la Primaria Capitalei - Situatia nu e chiar asa cum a prezentat-o Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurari ca bucurestenii nu au de ce sa-si faca probleme in legatura cu apa calda si caldura la iarna, insa datele prezentate de edil sunt contrazise de regia de termoficare din Bucuresti (RADET).

Firea a precizat ca a luat toate masurile pentru "a debloca situatia nevralgica" de la RADET.

In acest sens, edilul a sustinut ca "a avut discutii inca din primele saptamani de mandat atat cu Ministrul Energiei, cat si cu managementul RADET (furnizorul de energie termica - n.red.) si ELCEN (producatorul de energie termica - n.red.) ".

Astfel, institutia pe care o conduce a alocat 45 de milioane lei, care reprezinta o parte din subventia pe care municipalitatea o datora RADET, iar alte 19 milioane de lei ar trebui sa ajunga "in curand" in conturile companiei.

Insa avand in vedere ca fosta conducere RADET a demisionat in bloc si a transmis ca au existat numeroase probleme de comunicare cu Primaria Capitalei, Ziare.com a cerut un punct de vedere de la reprezentantii regiei de termoficiare in legatura cu declaratiile si cifrele prezentate de Gabriela Firea.

Adevarul despre cei 45 de milioane de lei

Reprezentantii RADET ne-au confirmat ca Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a virat intr-adevar suma de 45.865.157,64 lei, reprezentand diferenta de pret la energia termica livrata populatiei pentru lunile martie si mai, insa intr-un cont escrow.

Astfel, banii au fost impartiti intre furnizorii de energie termica si RADET, in procentele stabilite anterior, deci regiei i-au revenit doar 30,9% din incasari, potrivit informatiilor remise Ziare.com.

Dar pe conturile regiei exista o poprire, din cauza datoriilor la ELCEN. Astfel, din cele 13,9 milioane de lei - cat ii reveneau regiei - 4,7 milioane de lei au fost transferate catre ANAF.

Cei 19 milioane de lei inca nu au ajuns la RADET

Reprezentantii RADET ne-au mai spus ca cei 19 milioane de lei, de care Firea spunea ca vor ajunge in curand in conturile companiei, nu ajunsesera pana vineri in "buzunarele" sale.

Insa problema este ca aceasta suma nu poate fi folosita in totalitate pentru reparatii si pentru modernizarea retelei de termoficare.

"In situatia in care PMB va vira suma de 19.085.510,46 de lei (reprezentand decontul lunii aprilie 2016), RADET ar putea dispune - daca ELCEN ar ridica poprirea de pe cota cuvenita regiei - de 5.897.422 de lei. Din aceasta suma, regia are de achitat drepturi de personal si poate, eventual, efectua intr-un procent foarte mic cateva lucrari din programul de revizii si reparatii", arata RADET.

De ce e sigura Firea ca nu vom avea probleme cu apa si caldura la iarna?

Am vrut sa mai stim de ce Gabriela Firea e atat de sigura ca bucurestenii nu se vor trezi si in iarna aceasta cu caloriferele reci si fara apa calda. Asa ca le-am solicitat celor de la RADET sa ne prezinte rezultatele ultimelor discutii avute cu reprezentantii Primariei Capitalei.

"La intalnirile avute de catre reprezentantii RADET cu doamna primar general sau cu consilierii acesteia s-au prezentat si dezbatut problemele financiare cu care se confrunta regia, generate de cuantumul datoriilor catre societatea ELCEN", au explicat reprezentantii companiei pentru Ziare.com.

RADET sustine ca a pus la dispozitia primarului general "din proprie initiativa" situatia economico-financiara a companiei.

De asemenea, reprezentantii RADET sustin ca au oferit solutii pentru ca sumele virate de municipalitate sa nu fie afectate de popriri.

"In acest context, am solicitat suplimentarea cu 14 milioane de lei a investitiilor necesare sistemului de transport si distributie a energiei termica", arata RADET.

Taieri succesive de buget

De asemenea, Gabriela Firea a spus ca RADET a primit de la Primarie, acum un an, "50 si ceva de milioane de lei, din care au fost folosite doar 17 milioane". Cei de la RADET ne-au explicat la ce bani se refera edilul.

E vorba de 55,57 milioane de lei alocati initial in 2015 pentru investitii.

Insa suma a fost diminuata prin rectificari ulterioare ale bugetului Primariei Capitale, astfel:

  • Prin HCGMB 183/29.10.2015 privind rectificarea bugetului propriu, suma s-a diminuat la 32.459.000 de lei.
  • Prin HCGMB 274/29.12.2015 privind rectificarea bugetului propriu suma s-a diminuat la 24.973.000 lei.

"Suma platita efectiv de PMB pentru lucrarile de investitii a fost de 21.074.340 de lei, din care 18.114.550 de lei reprezentate de alocatii de la bugetul local si 2.959.790 de lei prin credit BERD accesat de municipalitate. De asemenea, la sfarsitul anului 2015, RADET a ramas cu facturi neachitate in valoare de 720.000 de lei", ne-au explicat reprezentantii regiei.

Fonduri europene

Gabriela Firea a mai criticat RADET si pentru ca nu ar fi reusit sa faca "nici macar pasii incipienti pentru a putea accesa cele 187 milioane euro, bani de la UE, pentru modernizarea sistemlui de termoficare al Capitalei", potrivit unui comunicat de presa.

Insa reprezentantii RADET se apara si sustin ca accesarea fondurilor europene pentru modernizarea retelelor de transport si distributie apartinand Primariei Municipiului Bucuresti se face exclusiv de catre municipalitate, care e "singura institutie abilitata conform cadrului generat de Proiectul Operational Infrastructura Mare (POIM) sa acceseze aceste fonduri".

In plus, compania sustine ca a creat in octombrie 2015 un birou care "a intreprins un demers sustinut de consiliere, suport si implicare activa in demararea si elaborarea documentelor suport necesare elaborarii cererii de finatare".

Totodata s-a reusit si deblocarea relatiilor cu Ministerul Fondurilor Europene si ajustarea Ghidului Solicitantului, au mai aratat reprezentantii RADET.

Citeste si:
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Preşedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a anunţat vineri că nu va candida pentru nicio funcţie la Congresul PNL, menţionând că este un "congres ratat" şi că nu este normal ca în...
Sursa: Ziare.com