Cum pot scapa firmele de achizitia certificatelor verzi - veste buna pentru angajati

Luni, 07 Iulie 2014, ora 23:02
2293 citiri
Cum pot scapa firmele de achizitia certificatelor verzi - veste buna pentru angajati

Companiile din sectoarele industriale care beneficiaza de exceptii la achizitia certificatelor verzi nu pot concedia mai mult de 25% din numarul angajatilor pe perioada derularii schemei de ajutor de stat, respectiv 10 ani, potrivit Hotararii de Guvern 495/2014, publicata in Monitorul Oficial din 4 iulie.

Guvernul a adoptat, in sedinta din 11 iunie, hotararea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Hotararea de Guvern are la baza principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana - "Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014 - 2020" si prevede exceptarea partiala a industriei electrointensive de la contributia aferenta promovarii resurselor regenerabile de energie.

Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro-intensitatea operatorilor economici: 85% in cazul unei electro-intensitati mai mari de 20%, 60% in cazul unei electro-intensitati de 10-20% si 40% in cazul unei electro-intensitati de 5-10%.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si va intra in vigoare la 1 august 2014.

Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat in temeiul prezentei hotarari este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 de milioane de euro.

Ce firme pot beneficia de exceptari

Pot beneficia de exceptari, in baza schemei de ajutor de stat, intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, printre altele, urmatoarele criterii de eligibilitate:

  • nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
  • punerea in aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor masuri de crestere a eficientei energetice;
  • mentinerea locurilor de munca pe durata schemei precum si nedisponibilizarea pe respectiva perioada a mai mult de 25% din numarul angajatilor;
  • incheierea de parteneriate cu institutiile de invatamant pentru cresterea pregatirii profesionale si atragerea de personal calificat.

Autoritatea responsabila de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

Potrivit procedurii de emitere a acordului de exceptare, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere de completare, insotita de documentele justificative, se depune la registratura generala a Ministerului Economiei, mentionandu-se pe plic "Schema de ajutor de stat sub forma de reduceri ale sprijinului financiar pentru energia electrica din surse regenerabile".

"Prin ordin al ministrului Economiei, emis si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul Ministerului Economiei in termen de 5 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 495/2014, se desemneaza directia responsabila ca unitate de implementare a schemei de ajutor de stat, pe perioada de valabilitate a acesteia. (...)

Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat finalizeaza procesul de evaluare a cererii de acord pentru exceptare in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia", se mai arata in procedura mentionata.

Citeste si:
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Alexandru Rafila anunță că PSD nu votează guvernul USR: „Nu putem să depășim această criză cu oameni care au decredibilizat în mod repetat sistemul medical”
Alexandru Rafila anunță că PSD nu votează guvernul USR: „Nu putem să depășim această criză cu oameni care au decredibilizat în mod repetat sistemul medical”
Deputatul PSD și reprezentant al României la OMS Alexandru Rafila l-a felicitat pe premierul desemnat Dacian Cioloș pentru discursul ținut la votul de învestitură, însă a subliniat că...
Sursa: AGERPRES