Energie obtinuta din reciclarea deseurilor de bere

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 21:40
3270 citiri
Energie obtinuta din reciclarea deseurilor de bere

Uneori energia secundara apare de unde nu te astepti. Asa se petrec lucrurile la Alaska Beer Company, unde s-a constatat ca deseurile rezultate din fabricarea berii au un insemnat continut energetic, nevalorificat pana in prezent decat partial, ca hrana pentru unele pasari si animale.

Deseurile rezulta insa in cantitate mare, dupa prelucrarea hameiului si a altor ingrediente. Necesarul pentru sectorul zootehnic este mult sub disponibilul fabricilor, care stocheaza aceste materiale, sub forma de halde.

Este de mentionat ca, in intreg sud-estul Alaskai, exista numai 37 de ferme zootehnice, capabile sa preia o mica parte din aceste deseuri, noteaza portalul Mixstuff.

Volumul celor nefolosite a cunoscut insa o inmultire substantiala dupa 1995, urmare cresterii productiei de bere. Faptul nu este specific zonei. Asa cum se stie, consumul de bere a inregistrat o sporire aproape in intreaga lume. Investitorii si-au dezvoltat imediat capacitatile de productie, ceea ce a creat noi excedente de deseuri.

In asemenea conditii, Alaska Beer Company si-a permis sa investeasca 1,8 milioane dolari pentru construirea unei linii tehnologice, in care se vor arde deseurile organice rezultate din productia de bere, obtinandu-se astfel apa fierbinte si abur, necesare pentru generarea de curent electric.

Astfel a aparut o varianta alternativa la producerea energiei nepoluante, de tip "verde", alta decat clasicile turbine eoliene sau banalele baterii solare.

De remarcat este faptul ca energia obtinuta din deseuri revine mult mai ieftina atat fata de cea clasica, obtinuta din hidrocarburi, cat si fata de alternativele "verzi", care valorifica forta vantului sau radiatiile solare.

Nu este de neglijat nici faptul ca deseurile finale, rezultate dupa arderea produselor care au stat la baza fabricarii energiei electrice, raman cu proprietati biodegradabile. Ele sunt asimilate de natura in timp scurt, fara ca prezenta lor sa afecteze mediul.

Alaska Beer Company conteaza ca, prin aplicarea noului sistem, se va reduce pretul de cost al berii, iar fabricile vor dispune de propria resursa, acoperind astfel o jumatate din totalul necesarului energetic prevazut la fabricarea bauturii.

Programul companiei are insa in vedere ca arderea deseurilor pentru producerea curentului electric sa se faca numai din surplusul de deseuri, dupa ce au fost satisfacute toate cererile sectorului zootehnic, care va fi asigurat cu aceste subproduse, ca si pana acum.

Citeste si:
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Laura Vicol, propusă la șefia Comisei Juridice a Camerei Deputaților, va trebui să dea explicaţii publice cu privire la acuzaţiile care i se aduc. "Eu...
Comentarii
grob
rank 5
E! Uite, in sfarsit, o energie ametitoare.