2012, anul schimbarilor climatice extreme - ONU

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:44
3474 citiri
2012, anul schimbarilor climatice extreme - ONU

Schimbarea climatica are loc sub ochii nostri si va continua sa evolueze, a afirmat seful Organizatiei Mondiale Meteorologice (OMM), Michel Jarraud.

Temperaturile extreme si vremea violenta au afectat intreaga planeta anul acesta, aducand canicula, seceta, inundatii si furtuni devastatoare, dar si topirea fara precedent a suprafete mari din zona arctica, a aratat agentia meteorologica ONU, potrivit sbs.com.au.

"Schimbarea climatica are loc sub ochii nostri si va continua sa evolueze", a spus seful OMM, Michel Jarraud, intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri.

Perioada ianuarie-octombrie 2012, spre exemplu, a fost a noua cea mai calda perioada de la inceperea inregistrarii evenimentelor meteo, in 1860.

Temperatura globala a pamantului si suprafetei oceanului pentru aceeasi perioada a fost cu aproximativ 0,45 grade Celsius peste media anilor 1961-1990, de 14,2 grade Celsius.

"Evenimente meteo notabile au fost observate in intreaga lume dar anumite parti ale emisferei nordice au fost afectate de extreme multiple", declara Jarraud.

Raportul OMM, care contine datele meteo preliminare pentru 2012, coincide cu reuniunea climatica anuala ONU, care anul acesta are loc la Doha, in Qatar.

Agentia de la Geneva avertizeaza ca au fost temperaturi ridicate in 2012, cu toate ca fenomenul meteorologic La Nina a avut un efect de racire in Oceanul Pacific, la inceputul anului.

Fenomene precum La Nina pot afecta temperaturile si precipitatiile, "insa nu modifica tendinta pe termen lung de crestere a temperaturilor datorita schimbarii climatice, ca rezultat al activitatilor oamenilor", avertizeaza Jarraud.

OMM avertizeaza si cu privire la topirea apei marine din zona arctica, confirmand datele publicate in septembrie de Centrul National American pentru Date privind Zapada si Gheata.

Patura de gheata marina arctica s-a micsorat pana la 3,4 milioane de kilometri patrati, ajungand, la minimul acestui an, sa fie cu 16-18% mai mica decat recordul anterior, inregistrat in 2007.

Noul record este si cu 49% sub media anilor 1979-2000, ceea ce inseamna o pierdere suplimentara de gheata de aproape 3,3 milioane de kilometri patrati, aproape de dimensiunea Indiei, mai arata OMM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#avertisment incalzire globala ONU, #ONU incalzire globala , #incalzire globala