2016 a batut toate recordurile de clima, iar 2017 se anunta deja un an cu fenomene extreme

Marti, 21 Martie 2017, ora 12:59
4945 citiri
2016 a batut toate recordurile de clima, iar 2017 se anunta deja un an cu fenomene extreme

Anul 2016 a batut toate recordurile prin atingerea unei temperaturi maxime mondiale fara precedent, un nivel exceptional de scazut al calotelor glaciare marine si o crestere sustinuta a nivelului marii si a incalzirii oceanice, informeaza marti Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

In ajunul Zilei Mondiale a Meteorologiei, (World Meteorological Day) care se marcheaza in fiecare an la 23 martie, din 1961, OMM a publicat Declaratia sa anuala privind starea climei in lume, in care evidentiaza 2016 ca an al tuturor recordurilor, citata de EFE.

Anul 2016 a fost cel mai cald de cand se fac inregistrari meteo, cu o temperatura de 1,1 grade Celsius peste nivelul preindustrial, reprezentand o crestere de 0,06 grade peste recordul anterior inregistrat in 2015.

Temperaturile medii mondiale ale suprafetei marii au fost in 2016 cele mai ridicate de la inceperea inregistrarilor, exacerbate de fenomenul meteorologic "El Nino". Acest fenomen s-a inregistrat in trimestrele trei si patru ale anului 2015 si a continuat si in primul trimestru al anului 2016.

"La Nina' si 'El Nino" sunt doua fenomene meteo rezultate din fazele opuse ale interactiunii dintre atmosfera si Oceanul Pacific (cresterea sau descresterea temperaturii apei) si au efecte opuse asupra climei in diferite locuri ale planetei. "El Nino" se produce cand are loc o crestere a temperaturilor, cu efecte asupra fiecarei regiuni a lumii, in timp ce 'La Nina' contribuie la o scadere a respectivelor temperaturi.

Nivelul marii la scara mondiala a crescut cu 20 de centimetri de la inceputul secolului XX, ca urmare in special a expansiunii termice a oceanelor si a dezghetului ghetarilor si a calotelor glaciare. Inghetul din toamna anului 2016 a fost exceptional de lent, in timp ce extinderea calotelor glaciare marine s-a contractat la mijlocul lunii noiembrie.

Nivelurile de dioxid de carbon in atmosfera au atins pragul simbolic de referinta de 400 de particule la un milion in 2015 si nu vor scadea sub acest nivel generatiile viitoare din cauza caracterului durabil al CO2.

Potrivit OMM, in prezent este posibil sa se dovedeasca clar existenta unei relatii intre schimbarea climatica provocata de om si multe cazuri de fenomene extreme cu efecte devastatoare. Printre astfel de fenomene inregistrate in 2016 merita semnalate secetele grave care au provocat nesiguranta alimentara pentru milioane de persoane in zonele meridionala si orientala ale Africii si Americii Centrale, sau uraganul Matthew care a afectat Haiti si este considerat prima furtuna de categoria 4 produsa din 1963 si pana acum.

OMM avertizeaza ca aceste conditii extreme se vor mentine si in 2017 avand in vedere faptul ca in plina iarna boreala a fost semnalata de trei ori producerea echivalentului arctic al unui "val de caldura".

De asemenea, furtuni intense s-au produs in Atlantic, impulsionand patrunderea spre nord a unor fronturi atmosferice calde si umede. Calotele glaciare din Antarctica au inregistrat de asemenea un nivel scazut fara precedent.

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: AGERPRES