Arctica, o bomba cu ceas: Ne indreptam spre o catastrofa?

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 20:21
9031 citiri
Arctica, o bomba cu ceas: Ne indreptam spre o catastrofa?
Foto: Pexels/Jaymantri

Multi cercetatori observa cu ingrijorare dezghetarea tot mai rapida a permafrostului - sol in permanenta inghetat - din tundra arctica. Fenomenul ii preocupa in cel mai inalt grad pe climatologi.

Dezghetarea permafrostului se accelereaza din cauza incalzirii climatice, amenintand cu degajarea gazelor cu efect de sera care erau pana acum inchise in pamanturile inghetate. Este un element care contribuie si el la cresterea temperaturilor terestre. In cadrul cercetarilor intreprinse la nivel mondial, acest tip de sol, care acopera un sfert din uscatul din emisfera nordica, a fost identificat drept sursa suplimentara de incalzire.

S-a vorbit despre "bomba climatica", fiindca exista pericolul unei degazeificari rapide a permafrostului. "Acest risc trebuie evaluat", spune cercetatorul canadian Florent Domine. "Ne indreptam spre o catastrofa sau spre o noua sursa de CO2 careia va trebui sa ii facem fata? In prezent, unele studii merg intr-o directie si altele, in cealalta, insa toate sunt de acord ca problema nu trebuie ignorata", adauga el.

Fenomenul nu este analizat indeajuns, nefiind mentionat nici chiar in cel mai recent raport al GIEC, sinteza de referinta asupra climei, subliniaza acest specialist in zone inzapezite, care desfasoara un proiect in Marele Nord canadian, in cadrul unitatii de cercetare Takuvik (specialisti francezi si canadieni). De doi ani, echipa sondeaza solul, observa ritmul dezghetului, continutul de carbon si emisiile de gaze emanate. Ei vor sa afle cum se va descompune materia organica inchisa mii de ani intr-un sol dur ca cimentul, daca va emite CO2 sau metan, cel din urma cu putere de incalzire mai mare.

"Daca totul s-ar transforma in CO2, concentratia de bioxid de carbon din atmosfera s-ar tripla. Insa, din fericire, o parte din carbon va fi evacuata sub forma de sedimente in rauri si oceane. In plus, fenomenul nu va fi instantaneu", asigura cercetatorul.

Gheata topita din Antarctica are volumul Everestului

In tundra, Florent Domine arata un sir de mlastini, aparute ca urmare a prabusirii permafrostului. Ele pot emite de 10-100 de ori mai mult CO2 decat Pamantul si acum exista in Arctica milioane. "Dezghetarea permafrostului doar a inceput", avertizeaza cercetatorul.

Degradarea solului duce si la aparitia unor mici vai, in care vegetatia creste foarte repede, iar "acumularea de zapada actioneaza ca un element izolator, accelerand dezghetul", subliniaza oamenii de stiinta din echipa. "Vrem sa aflam daca aceasta vegetatie noua protejeaza permafrostul sau ii grabeste topirea", afirma Maria Belke-Bria, masurand puterea de incalzire a vegetatiei cu un detector ultrasensibil. Ea va repeta aceasta operatiune de multe ori in cateva luni pentru a detecta variatii in functie de tipul plantei, expunere si anotimp.

"Majoritatea zonelor de dezghet ale permafrostului sunt surse de gaze cu efect de sera", afirma Florent Domine.

"Zonele sunt greu de cercetat fiindca accesul este dificil si studiile costa astfel mult", adauga el. Din nefericire, chiar daca vor avansa in cercetari, oamenii de stiinta nu vor putea oferi retete. "Nu se poate capta carbonul emis din 10 milioane de kilometri patrati!", incheie cercetatorul, care considera ca "incetinirea incalzirii climatice este singurul lucru care se poate face".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#incalzire globala Arctica, #Arctica dezghetare permafrost, #dezghetare permafrost, #gaze efect sera Arctica , #incalzire globala
Comentarii
Poza PhucDatBich
PhucDatBich
rank 5
"Arctica, o bomba cu ceas"