Banca Mondiala: Incalzirea globala ii va afecta in primul rand pe cei saraci

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 11:17
2665 citiri
Banca Mondiala: Incalzirea globala ii va afecta in primul rand pe cei saraci

Incalzirea globala, aflata in centrul preocuparilor Bancii Mondiale, ii va afecta in primul rand pe cei mai saraci de pe planeta, a declarat sambata la Davos, in cadrul Forumului Economic Mondial, Jim Yong Kim, presedinte al Bancii Mondiale.

"Cresterea pretului la grau sau cereale, din cauza secetei, va fi resimtit in primul rand de cei mai saraci, care ar trebui sa plateasca mai mult pentru a se hrani", a precizat Jim Yong Kim, care a preluat functia de presedinte al Bancii Mondiale in urma cu sase luni, potrivit 7sur7.be.

"Trebuie sa ne ocupam de cei saraci, pentru ca ei sunt cei mai vulnerabili la schimbarile climatice", a adaugat oficialul american, explicand ca preturile ridicate la alimente vor antrena probleme de malnutritie la copii.

Eforturi ruinate

Presedintele Bancii Mondiale a reamintit concluziile unui raport despre incalzirea planetei publicat in luna noiembrie a anului 2012 de catre organizatia pe care o conduce: "Am fost foarte socat", a declarat Jim Yong Kim, referindu-se la scenariul sumbru prezentat, potrivit caruia cresterea temperaturilor medii globale cu inca 4 grade C pana in anul 2060 va antrena o "cascada de cataclisme", care vor afecta in primul rand tarile sarace, ruinand eforturile facute ani intregi pentru dezvoltare.

Angajarea pentru un "viitor verde"

In cadrul aceluiasi discurs, Jim Yong Kim si-a manifestat increderea ca recentele fenomene meteorologice extreme, cum ar fi valul de frig intens in Europa si seceta din Australia, vor ajuta guvernele si opinia publica sa inteleaga necesitatea angajarii "pentru un viitor verde".

Catre o "economie verde" in China

Presedintele a dat drept exemplu China, care, dupa parerea lui, este clar orientata catre o "economie verde". "Chinezii si-au fixat obiective ambitioase in acest sens", a declarat Jim Yong Kim.

Pentru a reduce importul de petrol, China a promis investirea a mai mult de 14 miliarde de dolari, pana la sfarsitul deceniului in curs, pentru dezvoltarea infrastructurii pentru 5 milioane de masini electrice si pentru lansarea de programe pilot pentru incurajarea utilizarii de astfel de masini.

Guvernul chinez a cheltuit, in ultimii zece ani, 54 de miliarde de dolari, pentru dezvoltarea bateriilor pentru masini electrice. In metropola Shenzhen, autoritatile subventioneaza cu 50% achizitionarea de vehicule electrice.

In ceea ce priveste industria, autoritatile de la Pekin au promis inchiderea, pana in 2015, a 1.200 de uzine foarte poluante.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Forum Economic Mondial Davos 2013, #incalzire globala afectare saraci, #discurs Jim Yong Kim Davos, #China economie verde, #consecinte incalzire globala , #incalzire globala