Canicula si inundatiile, provocate de schimbarea climatica - nou studiu

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Februarie 2013, ora 17:35
2499 citiri
Canicula si inundatiile, provocate de schimbarea climatica - nou studiu

Oamenii de stiinta au identificat un mecanism fizic aflat in spatele manifestarilor meteorologice extreme care au afectat multe parti ale lumii in ultimii ani - si are legatura cu schimbarea climatica.

Din 2010 incoace, spre exemplu, SUA si Rusia au fost afectate de canicula, in vreme ce Pakistanul a fost inundat, scrie France24.

Oamenii de stiinta de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Climei (PIK) au facut legatura intre aceste evenimente si o schimbare a curentilor de aer din emisfera nordica, intr-un studiu publicat luni in US Proceedings of the National Academy of Sciences.

"O parte importanta a miscarii globale a aerului in latitudinile mijlocii ale Pamantului ia forma unor valuri care calatoresc pe tot parcursul planetei, osciland intre regiunile tropicale si arctice", arata conducatorul studiului, Vladimir Petuhov.

"In timpul unor manifestari meteorologice extreme, aceste valuri planetare aproape au inghetat in locul in care se aflau, timp de saptamani, asa ca in loc sa aduca aer rece dupa ce au adus aer cald inainte, caldura ramane", explica omul de stiinta.

Intr-un ecosistem neadaptat la perioade lungi de canicula, acest stres poate fi dezastruos, cu numar ridicat de morti, incendii de vegetatie si pierderi in agricultura.

Incalzirea globala, in pofida denumirii sale, nu este uniforma pe planeta. La poli, cresterea temperaturii este mai mare decat in restul planetei. Acest fapt reduce diferentele de temperatura dintre zona arctica si latitudinile mijlocii, ceea ce afecteaza cursul aerului in jurul globului.

In plus, continentele se incalzesc si se racesc mai rapid decat marile suprafete de apa. Acesti doi factori "rezulta intr-un model ne-natural al cursului de aer la latitudini mijlocii, asa ca, pentru perioade extinse, valurile sinoptice sunt blocate", arata Petuhov.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...