Catastrofe naturale care ne loveau la 100 de ani vor avea loc cel putin o data pe an, din cauza incalzirii globale

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:17
7781 citiri
Catastrofe naturale care ne loveau la 100 de ani vor avea loc cel putin o data pe an, din cauza incalzirii globale
Foto: Arhiva Pixabay

Catastrofe naturale cauzate de mari si oceane care pana acum se intamplau o data la un secol vor lovi omenirea an de an pana in 2050, indiferent daca vor fi de acum luate masuri pentru reducerea emisiilor de carbon, arata un raport semnat de oameni de stiinta din intreaga lume.

Ei au studiat topirea ghetarilor si impactul asupra nivelului oceanelor si au concluzionat ca efectele sunt grave si deja inevitabile, de la furtuni tot mai puternice la topirea permafrostlui si disparitia vietii marine.

Insa, fara masuri urgente, consecintele vor fi si mai grave, avertizeaza oamenii de stiinta, care indica scenarii in care nivelul marilor va creste si cu 4 metri, fapt ce ar redesena harta lumii si va afecta miliarde de oameni.

Raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice (IPCC), adoptat de membrii din 193 de tari, arata ca "toti oamenii de pe Pamant depind direct sau indirect de ocean si calota glaciara" pentru clima, apa si oxigen. Incalzirea globala insa are efecte periculoase fara precedent.

Gheata din Groenlanda si Antarctica dispare, nivelul marilor creste accelerat, oceanele se incalzesc, mediul devine tot mai acid si tot mai putin oxigenat. Toate acestea vor continua pe acelasi fagas pana la sfarsitul secolului, arata specialistii IPCC, citati de The Guardian.

Jumatate din metropolele lumii si aproape 2 miliarde de oameni sunt pe zonele de coasta si, chiar daca incalzirea globala ar fi mentinuta sub pragul de 2 grade Celsius, cercetatorii spun ca s-a depasit deja punctul ireversibil si cresterea nivelului marilor si oceanelor va forta milioane de oameni sa migreze si va aduce pierderi de trilioane de dolari in fiecare an.

"Viitorul comunitatilor din zonele joase de coasta este extrem de sumbru. Dar consecintele vor fi simtite de noi toti. Exista numeroase motive de ingrijorare in ceea ce priveste viitorul omenirii si ordinea sociala", a comentat raportul profesorul britanic Jonathan Bamber de la Universitatea din Bristol.

El nu este insa unul dintre semnatarii lucrarii de fata, dar a facut la randu-i un studiu care a concluzionat ca pana in anul 2100 nivelul marilor va creste cu 238 de cm, ceea ce insemna ca multe metropole de pe glob vor fi scufundate.

Iar oamenii de stiinta de la IPCC spun ca acest scenariu este unul foarte probabil. Zita Sebesvari de la United Nations University, unul dintre autorii principali ai raportului IPCC, spune ca, si daca s-ar lua urgent masuri pentru a reduce masiv emisiile de carbon, nivelul apelor tot va creste cu 29-59 de cm, pe masura ce ghetarii se topesc. Fara actiune, insa, situatia va fi mult mai grava.

"Chestiunea dramatica este ca, daca acceptam o crestere a nivelului marilor de un metru pana in 2100, acceptam practic ca pana in 2300 ea va fi de 4 metri. Asta nu ar trebui sa fie o optiune, un risc acceptabil", spune Sebesvari.

Tot ea avertizeaza si ca ne vom confrunta "cel putin o data pe an cu catastrofe majore cauzate de cresterea nivelului marilor, evenimente ce in trecut aveau loc o data la o suta de ani".

Incalzirea oceanelor cauzeaza furtuni tropicale tot mai puternice, cu vanturi cu viteze tot mai mari si cantitati de apa tot mai insemnate. Un exemplu este uraganul Harvey, care a cauzat inundatii catastrofale in Houston in vara anului trecut, iar cercetatorii spun ca ploile pe care le-a adus au fost de trei ori mai puternice din cauza incalzirii globale.

Incalzirea oceanelor afecteaza grav si padurile de varec, o planta acvatica, dar si alte ecosisteme marine. E aceeasi situatie ca in cazul incendiilor masive ce distrug padurile pe uscat. Iar pagubele se estimeaza ca vor fi de 20 de ori mai grave pana in 2100. Recifele de corali vor avea mult de suferit si mari parti vor disparea.

Incalzirea si acidificarea oceanelor vor duce la restrangerea cu un sfert a zonelor de pescuit si 15% din toate fiintele subacvatice vor disparea daca emisiile nu sunt reduse urgent, mai arata raportul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#raport incalzire globala 2019, #catastrofe naturale omeniere 2050 raport , #incalzire globala