Planeta amenintata - Intre secete si inundatii

Sambata, 04 August 2012, ora 19:05
4248 citiri
Planeta amenintata - Intre secete si inundatii
Foto: Arhiva

Privim destul de indiferenti la fenomene care ar trebui sa ne inspaimante. Statele Unite inregistreaza, in acest an, cea mai grea seceta din istoria evidentelor meteorologice si climaterice. Mai mult de jumatate de tara are recolta compromisa, incendiile din paduri isi inalta fumurile spre cer, raurile si-au scazut debitele.

Cealalta parte a globului este bantuita de ploi cum n-a mai cunoscut, insasi capitala Chinei, Beijing, fiind invadata de urgia apelor, in care au murit sute de persoane.

Ploile nu cruta nici Japonia, iar, prin alte parti, seceta si foametea aferenta devasteaza cele mai sarace parti ale continentului african: in est Cornul Africii, iar, in vest, Sahelul.

In aceste parti napastuite ale continentului negru n-a plouat de peste doi ani, canicula a secerat deja sute de mii de oameni, iar alte milioane supravietuiesc in foame si sete, noteaza Project Syndicate.

Cercetatorii seriosi considera ca aici nu este vorba de fenomene meteorologice care apar alternativ intr-o zona sau alta, ci de insasi clima planetei care sufera transformari, cu consecinte care ar putea fi catastrofale.

Un intelept a spus candva: "vremea este ceea ce vezi, clima este ceea ce urmeaza sa fie". Cu vremea lupti usor, clima este aproape invincibila.

Intelegerea este primul pas spre aparare

Nu sunt afectate numai continentele. Au de suferit si raurile, marile si chiar oceanele, unde se modifica sub ochii nostri continutul apei, cea care sta la baza vietii pe Pamant.

Este imperios necesar sa intelegem daca traim un simplu capriciu al fenomenelor meteorologice sau daca planeta noastra se confrunta cu o modificare de clima care, odata declansata cu toata furia ei, nimeni nu o va mai putea stapani.

Daca, pana acum, stiinta era depasita fata de ceea ce apare mai infricosator in natura, astazi dispune de mijloace suficiente pentru a intelege chiar si fenomenele planetare. Intelegerea este primul pas spre aparare.

Ideea apararii ii incurajeaza pe specialisti, chiar si in lupta cu natura. Ei si-au construit modele climatice, capabile nu numai sa identifice dinamica probabila a fenomenului pe care il produce natura, dar si contributia cu care omul o ajuta in opera ei de dezastru.

Sa nu subestimam raul facut de noi

Astfel, fenomenul La Nina, inregistrat in 2011 in oceanul Pacific, se explica prin concentrarea excesiva a apei calde in zona Africii de Sud si a apei reci, in apropiere de Peru.

Puternicii curenti oceanici rezultati au determinat mari tulburari atmosferice, culminate cu inudatiile spectaculoase din Thailanda.

Cercetatorii constata ca fenomenul este de natura climatica, nu meteorologica, dar nu este exclus ca, la producerea lui, sa fi avut influenta emisiile de gaze si efectul de sera, care rezulta din activitatea umana.

Efectul de sera ar putea influenta incalzirea Oceanului Indian, amplificandu-le pe cele naturale, cu consecinte reflectate in seceta din Cornul Africii. Chiar si actuala mega-seceta din SUA ar putea fi contributia comuna a unor cauze naturale, inclusiv La Nina, alaturi de incalzirea masiva determinata de activitatea umana.

Dar, indiferent daca fenomenele climatice provin numai din cauze naturale sau cu contributia activitatilor omenesti, este foarte probabil ca ceva din toate acestea sa depinda de noi.

Daca este asa, soarta omenirii sta in mana celor care vor putea abandona sau nu combustibilii fosili - hidrocarburile - in urmatorii 25 de ani, adoptand tehnologii energetice noi, fara emisii de carbon.

Timiditatea teribililor politicieni

Nu vor dispare uraganele, nici secetele sau inundatiile, dar ceva din urgia lor va scadea, pagubele vor fi mai putine si mai mic va fi numarul celor care isi pierd viata de sete in Cornul Africii sau in Sahel.

Inconvenientul sta in aceea ca diferitele companii de exploatare a petrolului si carbunelui sunt atat de puternice financiar, incat nu exista, inca, nicaieri in lume, factori politici care sa le poata impune acest deziderat.

Devine tot mai clar ca supravietuirea generatiilor viitoare depinde de modul cum se va desfasura meciul dintre timiditatea politicienilor de a ajuta cercetatorii detinatori de know-how-uri cu solutii neconventionale si lacomia mioapa a celor care dispun de capital dar nu-l abandoneaza pana nu vad ca potopul s-a declansat.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#seceta SUA, #inundatii Asia, #foamete Africa , #incalzire globala