Conditiile de pe Pamant se apropie de cele din urma cu 3 milioane de ani, cand in Antarctica erau copaci in loc de gheata

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 14:29
10969 citiri
Conditiile de pe Pamant se apropie de cele din urma cu 3 milioane de ani, cand in Antarctica erau copaci in loc de gheata
Foto: Hepta.ro

Concentratia de CO2 in atmosfera, principala cauza a incalzirii globale, este la nivelul cel mai ridicat de 3 milioane de ani, ceea ce face inevitabila cresterea dramatica a temperaturii planetei si a nivelului oceanelor in cateva secole, avertizeaza cercetatori reuniti saptamana aceasta la Londra.

Oamenii de stiinta credeau pana acum ca nivelul actual al dioxidului de carbon, putin peste 400 de parti per milion (ppm), nu este mai mare decat cel de acum 800.000 de ani, in timpul unei perioade marcate de cicluri de incalzire si racire globala, care ar continua si astazi fara incalzirea cauzata de activitatile umane.

Dar mostre de gheata si sedimente marine prelevate din cea mai rece parte a planetei arata ca pragul de 400 ppm a fost de fapt depasit pentru ultima data cu 3 milioane de ani in urma, in timpul Pliocenului. Temperaturile erau atunci cu 3 pana la 4 grade C mai ridicate, copaci cresteau in Antarctica si nivelul oceanelor era cu 15 metri mai ridicat.

Aceste analize sunt coroborate de un nou model climatic dezvoltat de Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climei (PIK), relateaza sambata France Presse.

"Sfarsitul Pliocenului este relativ apropiat de noi in ceea ce priveste nivelul de CO2", explica pentru AFP Matteo Willeit, cercetator la PIK si autor principal al unui studiu publicat in aceasta saptamana.

"Modelele noastre sugereaza ca in Pliocen nu a existat niciun ciclu glaciar, nici calote mari de gheata in emisfera nordica. CO2 era prea ridicat si clima prea fierbinte pentru a permite acest lucru", spune acesta.

Acordul din 2015 privind clima de la Paris vizeaza limitarea incalzirii globale la + 2 grade C sau + 1,5 grade C, in raport cu era preindustriala.

Dar in 2017, emisiile de gaze cu efect de sera au depasit toate recordurile din istoria omenirii, iar angajamentele statelor semnatare ale Acordului de la Paris ar conduce lumea la + 3 grade C.

Cercetatorii reuniti saptamana aceasta la Londra considera ca exista invataminte care trebuie invatate din Pliocen.

"Temperaturile globale erau de 3 pana la 4 grade C mai ridicate decat in prezent si nivelul marii cu 15-20 de metri mai inalt", spune Martin Siegert, profesor de geostiinta la Imperial College din Londra.

Astazi, cu 1 grade C mai mult decat in perioada preindustriala, Pamantul se confrunta deja cu impactul schimbarilor climatice, de la inundatii la secete.

Pentru Siegert, a depasi 400 ppm de CO2 nu implica o crestere a nivelului marii de amploarea celei din Pliocen intr-o maniera iminenta, dar cat timp omul nu reuseste sa elimine CO2 din atmosfera la scara larga, impacturi majore sunt inevitabile, mai devreme sau mai tarziu.

Pe baza concentratiilor de CO2, glaciologii prevad o crestere a nivelurilor oceanelor intre 50 de cm pana la un metru pana la sfarsitul acestui secol, spune cercetatorul.

"Ar fi dificil ca aceasta crestere sa fie mai mare, pentru ca topirea are nevoie de timp. Dar aceasta nu se opreste in 2100, continua", adauga acesta.

In luna octombrie, oamenii de stiinta din Giec (Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei) au tras un semnal de alarma: pentru a ramane sub 1,5 grade C, emisiile de CO2 vor trebuie reduse cu aproape 50% pana in 2030.

Dar, in pofida promisiunilor, aceste emisii legate de combustibilii fosili si de agricultura cresc inexorabil.

"Cu 400 ppm, vom ramane pe traiectoria unei clime similare celei din Pliocen" avertizeaza Tina van De Flierdt, profesor de geochimie izotopica la Imperial College.

Cercetatorii estimeaza ca atmosfera a avut anterior niveluri de CO2 cu mult peste 400 ppm, dar gazul a avut nevoie de milioane de ani sa se acumuleze.

La randul lor, emisiile legate de activitatea umana au amplificat nivelurile de CO2 cu peste 40% intr-un secol si jumatate.

Cu o concentratie de 412 ppm si in crestere, unii experti considera ca o incalzire globala de 3 pana la 4 grade C este probabil inevitabila.

Ultima data cand CO2 era la fel de prezent in atmosfera, era capturat de arbori, plante, animale si ingropat cu acestea odata cu moartea lor. "Iar ceea ce facem noi de 150 de ani este sa sapam si sa-l trimitem inapoi in atmosfera. Este o experienta nesabuita", in opinia lui Flierdt.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#incalzire globala, #schimbari climatice , #incalzire globala