Descoperire despre gaura de ozon ce poate schimba viata pe Pamant

Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 10:13
8865 citiri
Descoperire despre gaura de ozon ce poate schimba viata pe Pamant
Foto: Science Daily

Ingrijoratorul fenomen descoperit in anii '80 si care anunta producerea unei gauri in stratul de ozon ce protejeaza Pamantul de razele daunatoare ale Soarelui este pe cale de rezolvare. Oamenii de stiinta au constatat in mod surprinzator ca stratul de ozon este in curs de redresare si gaura se va micsora de la sine.

Gaura din stratul de ozon observata in anii '80 deasupra Antarcticii a constituit o mare sperietura pentru omenire la acea vreme, potrivit Daily Mail.

Ozonul formeaza "un ecran" la nivelurile superioare ale atmosferei, care absoarbe razele solare daunatoare.

Dovada a aparut in urma cu 30 de ani cand s-a constatat ca ozonul era epuizat de gazele produse de oameni, precum CFC (cloroflorocarbon) utilizat la frigidere.

Aceasta descoperire a provocat o mare sperietura, in special in tarile din emisfera sudica, cum ar fi Australia si Noua Zeelanda, care erau situate mai aproape de gaura masiva din stratul de ozon.

In 1987 s-au interzis gazele CFC de la frigidere si aerosoli. Acum oamenii de stiinta au anuntat ca gaura din stratul de ozon va incepe sa se micsoreze in aproximativ un deceniu.

"Acum, pentru prima data se constata ca exista indicii privind o crestere mai mica a ozonului total. Asta inseamna ca refacerea stratului de ozon de-abia a inceput.

Ne gandim la anul 2025 cand vom putea spune cu certitudine ca gaura este tot mai mica", a declarat Geir Braathen, secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#descoperire gaura stratul ozon, #gaura ozon micsorata, #stratul ozon curs redresare, #micsorarea gaurii stratul ozon , #incalzire globala