Ecologia nu prea ne convine: Carbunele romanesc si One Planet Summit

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 20:17
3283 citiri
Ecologia nu prea ne convine: Carbunele romanesc si One Planet Summit
Foto: Arhiva Pixabay

La Paris s-a desfasurat One Planet Summit, o reuniune globala menita sa mobilizeze lumea in sprijinul angajamentelor climatice asumate cu doi ani in urma. Romania a participat cu un secretar de stat.

Cum se spune in fotbal, Emmanuel Macron a ramas in offside, urmand sa discute la Paris cu specialistii din domeniu, vedete hollywoodiene si mediul militant. A fost comentata absenta presedintelui Donald Trump, dar in realitate au lipsit toti ceilalti lideri politici, reuniunea definindu-se mai curand ca una de deliberare teoretica si nu de decizie politica.

Prin urmare, daca presedintele Macron isi va fi propus sa se prezinte ca liderul global care reorganizeaza lumea impotriva noii orientari americane, a esuat.

Caci a dezbate impreuna cu cativa exponenti ai tehnocratiei globale, cu Bill Gates, Leonardo di Caprio si Arnold Schwarzenegger, aduce mai curand a reclama si festival ecologic.

Emmanuel Macron ar trebui sa recunoasca faptul ca, de data aceasta, entuziasmul i-a depasit inteligenta. Obstinandu-se sa creada ca lumea se va alinia in spatele sau, rapita de frumusetea idealului, el risca sa pateasca la fel ca Francois Hollande in cazul Siriei.

Reclamand inflexibil, ca o conditie prealabila, inlaturarea de la putere a lui Bashar al-Assad, fostul presedinte a retras intregul corp diplomatic, inclusiv elementele de sprijin pentru serviciile de informatii, si s-a trezit ulterior ca nu mai are nicio putere in regiune si ca trebuie sa ceara mereu ajutor partenerilor care conservasera anumite pozitii. Germanilor, bunoara, dupa cum relata un fost sef al spionajului francez.

Asa cum stim, romanii si-au pastrat si ei ambasada, dar nu avem indicii cu privire la contributia lor reala in zona, in afara unor aluzii laudative plasate de oficialii americani.

Lectia istoriei este ca orbirea ideologica nu duce nicaieri. Emmanuel Macron se vede pe sine in centrul simbolic al lumii ca cel mai stralucit aparator al noului umanism, dar risca sa se izoleze in propria glorie.

Se spune obsesiv despre Donald Trump ca s-ar fi izolat in oprobriul lumii, dar izolarea pe un piedestal de idealitate este mult mai radicala. Nu stim cine va fi in cele mai din urma cel lasat deoparte, caci lumea e facuta din suma problemelor mici.

Romania nu are un entuziasm special pentru revolutia ecologista

De exemplu, Romania, care ne intereseaza in primul rand, nu are un entuziasm special pentru revolutia ecologista pentru care se militeaza la Paris. Productia de energie a Romaniei se bazeaza intr-o proportie covarsitoare pe gaze naturale, titei si carbune.

Aici problema momentului nu este trecerea la surse de energie fara emisii de carbon, ci mai curand compensarea resurselor proprii de gaze naturale si titei, care se epuizeaza ireversibil, prin cresterea productiei de carbune.

Luna trecuta, Institutul National de Statistica arata ca productia de carbune a crescut in 2017 cu 15% fata de anul precedent si este de asteptat sa creasca in continuare. Actorii politici principali, Guvernul PSD si presedintele Klaus Iohannis, sustin exploatarea carbunelui in pofida exigentelor europene actuale.

Tudose nu vrea sa mai importam carbuni si anunta ca nu va mai inchide mine, ba chiar deschide unele noi

De altfel, cine citeste "Strategia Energetica Nationala", publicata pe site-ul ministerului de resort, poate afla ca, in ciuda concesiilor de rigoare facute tendintelor globale si strategiilor europene, Romania intentioneaza sa valorifice pe mai departe resursele clasice, mult mai ieftine.

Desi carbunele romanesc are o putere calorica mica si nu poate fi exportat in Europa, el are avantajul unor rezerve mari concentrate in zone restranse, al unei infrastructuri de transport si al minerilor calificati.

In consecinta, carbunele ar putea sluji ca rezerva strategica in caz de criza energetica mondiala.

In sfarsit, importul de carbune, desi poate fi invocat in context, nu rezolva problema emisiilor de carbon, ci doar o muta in alta parte.

Mai este de remarcat ca strategia citata ia distanta explicit fata de politicile UE, aratand ca acestea sunt mai exigente fata de cele asumate de cei mai mari poluatori ai lumii, ca de exemplu China (care va continua sa polueze nestingherit pana in 2030), si ca acest fapt risca sa se intoarca impotriva tarilor europene, prin diminuarea competitivitatii produselor sale.

Presedintele Donald Trump nu spusese nici el altceva atunci cand s-a retras din acordul de la Paris.

Din aceasta schita putem intelege ca tarile fara autoritate politica, precum Romania, chiar daca nu se implica asertiv in dezbaterea globala, sunt in mod legitim preocupate sa-si asigure anumite spatii de manevra, care sa le garanteze securitatea energetica, si ca, prin insumare, aceste mici disidente vor face ca principiul realitatii sa triumfe in fata fantasmelor ideologice.

Horatiu Pepine

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#incalzire globala summit Paris Romania, #Romania carbuni incalzire globala , #incalzire globala