Efecte neasteptate ale incalzirii globale: se schimba topul celor mai bune vinuri

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Martie 2013, ora 10:10
3551 citiri
Efecte neasteptate ale incalzirii globale: se schimba topul celor mai bune vinuri

Expertii in schimbarea climatica avertizeaza ca valul de caldura ce a cuprins pamantul modifica fundamental lumea vinurilor.

Pe masura ce se deschid noi frontiere pentru cresterea vitei de vie se deschid in locuri anterior prea reci, viabilitatea unor zone de productie traditionale este amenintata de temperaturile ridicate si seceta prelungita.

Mai mult, unele vinuri traditionale se modifica radical. Daca unele vinuri albe erau cunoscute pana acum pentru ca erau usoare si seci, acum devin mai bogate, mai florale, si aceeasi tendinta se inregistreaza si la vinurile rosii, care devin mai tari, arata France24.

"Nu am niciun dubiu ca vom mai avea podgorii in regiunile traditionale, dar trebuie sa ne gandim la strategii noi. Si vom avea nevoie de zone noi pentru podgorii. Asta cu siguranta. Deja, in Germania, se face un vin rosu fin acolo unde era foarte dificil sa faci asta. Si in Danemarca au inceput sa faca vin", spune Fernando Zamora, cercetator al oenologiei si profesor la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.

Specialistii care lucreaza cu industria vinului sunt de parere ca temperaturile vor creste cu 1-2 grade Celsius de acum pana in 2050 si va creste incidenta manifestarilor meteo extreme.

"Poate orice regiune sa continue sa creasca exact aceleasi soiuri pentru a face acelasi tip de vin? Daca ce stim azi e corect, e foarte improbabil", crede si Gregory Jones, profesor de oenologgie la Universitatea Southern Oregon.

Desi va fi inca riscant sa faci vin in nordul Europei, unde un val de frig neasteptat poate distruge o intreaga cultura, cea mai mare provocare o vor intampina regiunile unde pana acum era dificil ca strugurii sa ajunga sa se coaca.

Tasmania, parti din Noua Zeelanda, sudul Chile, Ontario si alte parti din Canada, Anglia, regiunile Mosel si Rin din Germania, ar putea profita de pe ruma acestei situatii.

Vita de vie este mai sensibila la clima decat orezul, porumbul si soia, ceea ce ar putea oferi informatii valoroase pentru viitorul alimentar al planetei. Planta Vitis vinifera, care da strugurii pentru vin, are un simt foarte delicat al locului potrivit in care sa inradacineze si sa produca strugurii perfecti.

Problemele cu apa, schimbarea climatica, ploile neasteptate si inghetul sunt doar cateva din variabilele ce au efecte profunde asupra echilibrului dintre zahar si aciditate, tanin si paleta de arome.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#incalzire globala efect vita vie, #incalzire globala efect podgorii, #vinuri incalzire globala , #incalzire globala