Glaciatiune sau incalzire globala. Ce ne asteapta?

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 08:07
7031 citiri
Glaciatiune sau incalzire globala. Ce ne asteapta?
Foto: Live Science

Recent a nins la Ierusalim si in Liban, locuri unde ninsoarea este o raritate absoluta. In California de Sud temperaturile scad noaptea sub limita de inghet, ceea ce, spun specialistii, nu este deloc normal. Fenomenele, desi pare ciudat, sunt efectul incalzirii globale. Si totusi ce urmeaza: glaciatiune sau incalzire globala?

Expertii in probleme climatice sustin ca, din pacate, omul a invins: planeta se incalzeste, iar vremea rece sau mult mai rece decat este normal din anumite regiuni este tocmai proba incalzirii globale.

"Pe masura ce planeta se incalzeste, regiuni de pe Pamant au ierni reci si vor avea in continuare ierni din ce in ce mai reci", spune Michael Mann, expert in meteorologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, citat de Live Science.

"Fenomenele meteo extreme, cum sunt inghetul in California si ninsoarea abundenta la Ierusalim, sunt un joc cu jarul. Numai ca din ce in ce mai des o sa iasa sase-sase", spune Michael Mann.

Un fenomen meteo neobisnuit nu poate sa fie considerat un semn al schimbarilor climatice, dar repetarea lui da. Statisticile climatice se fac pe baza unor date pe termen lung. Putem anticipa evolutia pe baza celor ce s-au intamplat pana acum, la nivel global, si are evidenta legatura cu schimbarile climatice globale, sustin cercetatorii, care avertizeaza ca incalzirea globala vine cu inghet si frig, in locurile nepotrivite.

In a doua saptamana din ianuarie, in California, au fost minime de minus cinci grade, temperaturi extreme pentru aceasta regiune, si care au doborat vechiul record stabilit in 2007. Este prima data cand plajele din San Diego erau inghetate dimineata. Tot in ianuarie, la Ierusalim, stratul de zapada a atins 15 centimetri. Un nou record! Cu toate acestea, maximele de temperatura sunt doborate aproape in fiecare zi, undeva pe Pamant.

Anul 2012 a avut cele mai multe recorduri de temperatura maxima si a fost anul cel mai cald din istoria planetei. Precedentul an considerat cel mai cald a fost 1998. Se poate spune ca exista o legatura directa: iernile extreme vor anunta veri cu temperaturi foarte ridicate.

Mai mult, se poate vorbi de mici glaciatiuni in regiuni care nu mai sunt incalzite de curentul Atlanticului de Nord, in timp ce alte regiuni vor atinge maxime de temperatura.

Specialistii sustin ca aceste fenomene sunt sezoniere si se manifesta regional. "Pamantul se incalzeste si efectele vor fi simtite pe marea majoritate a globului, pana la mijlocul acestui secol, probabil cu o serie dramatica de consecinte nefaste, daca nu se intampla ceva care sa opreasca sau macar sa limiteze gazele cu efect de sera", spune Mann.

Concluzia cercetatorilor este clara: incalzire globala. Un argument este si faptul ca in inregistrarile de temperatura de pe teritorului Statelor Unite, in ultimii 20 de ani, s-au marcat 630 de recorduri in ceea ce priveste temperatura maxima si 114 recorduri in ceea ce priveste minima.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#incalzire globala ierni reci, #record temperatura iarna, #ninge Ierusalim, #inghet California , #incalzire globala