In 300 de ani orasele mari vor fi de nelocuit

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 17:44
3271 citiri
In 300 de ani orasele mari vor fi de nelocuit
Foto: mediu.scienceline.ro

Schimbarile climatice vor face insuportabila viata in marile orase ale lumii catre sfarsitul secolului al XXIII-lea. Umiditatea si temperaturile vor ajunge la asemenea valori, incat oamenii nu vor putea trai pur si simplu in astfel de conditii.

La aceasta concluzie au ajuns expertii de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia, relateaza portalul informational Focus.

Cercetatorii considera ca in orase precum New Delhi, Moscova, Sydney, Rio de Janeiro si alte mari centre urbane de pe mapamond va fi atat de cald si umed, incat va fi aproape imposibil de respirat intr-o astfel de atmosfera. Drept urmare, oamenii vor fi nevoiti sa-si paraseasca orasele ce vor deveni improprii traiului cotidian.

La baza acestor previziuni sumbre ale expertilor stau informatii despre rata schimbarilor climatice si dinamica de crestere a temperaturilor medii anuale.

Profesorul Stephen Sherwood, unul dintre participantii la studiu, spune ca a fost surprins de rezultatele acestor calcule: pana la momentul in care orasele vor fi de nelocuit au ramas cel putin 300 de ani.

In sprijinul estimarilor lor, oamenii de stiinta aduc exemple concrete din ultima vreme, intre care valul de caldura care a lovit Europa in 2003, soldat cu zeci de mii de victime.

Canicula din 2003 a facut peste 4.000 de morti in Italia si peste 13.000 in Franta, tara europeana cea mai afectata de temperaturile de acum sapte ani. In vara aceasta, temperaturi fara precedent s-au inregistrat in Rusia si, in special, la Moscova, unde rata mortalitatii a crescut in luna iulie de 4-5 ori ori.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#umiditate temperaturi mari orase, #rata schimbari climatice , #incalzire globala