Incalzirea globala ar putea devasta o tara din Europa

Marti, 03 Februarie 2015, ora 15:19
7111 citiri
Incalzirea globala ar putea devasta o tara din Europa

Topirea ghetarilor din Islanda ca urmare a incalzirii globale conduce la ridicarea insulei cu aproape 4 cm pe an, dar si la o activitate mai mare a vulcanilor, care ar putea pune in pericol populatia tarii, potrivit unui studiu recent.

Acesta a fost publicat saptamana trecuta in jurnalul stiintific Geophysical Research Letters.

"Cercetarea noastra face legatura intre inaltarea accelerata a uscatului din ultima vreme si topirea ghetarilor din Islanda", a mentionat Kathleen Compton, de la Universitatea din Arizona, care a condus studiul.

In fiecare an au disparut 11 miliarde de tone de gheata din regiune, iar, odata ce a scapat de aceasta greutate, insula a inceput sa se inalte, arata Time.

Mai mult, fenomenul ar putea conduce si la cresterea activitatii vulcanice din regiune, iar, daca eruptiile se vor inmulti, atunci toti locuitorii Islandei vor fi amenintati.

In ultimii cinci ani au existat trei eruptii in aceasta tara, aminteste PiercePioneer, iar cateva aeroporturi europene au fost inchise din cauza emanarii de cenusa vulcanica, care a redus vizibilitatea.

Aeroporturile Heathrow si Schiphol, inchise din cauza cenusii vulcanice

In ultima era glaciara, nivelul marilor si oceanelor a crescut incet, dar sigur, insa acest fenomen s-a accentuat in ultimul secol, au mai punctat specialistii.

C.P.

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: Ziare.com
Comentarii