Marile companii ale lumii se angajeaza sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera

Duminica, 22 Septembrie 2019, ora 16:50
2625 citiri
Marile companii ale lumii se angajeaza sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera
Foto: Arhiva Pixabay

Aproape 90 de mari companii, din sectoare care variaza de la alimente si pana la ciment si telecomunicatii, s-au angajat sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera, intr-o noua campanie destinata reorientarii multinationalelor spre un viitor cu emisii reduse de carbon.

O coalitie numita We Mean Business care a fost creata in luna iunie, cu un apel la actiune din partea liderilor ONU, companiilor si societatii civile, a informat ca zeci de companii s-au alaturat initiativei in ultimele doua luni, informeaza Reuters.

"Acum avem nevoie de mai multe companii care sa se alature miscarii, trimitand un semnal clar ca pietele se schimba", a declarat secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, intr-o declaratie publicata inainte de summit-ul ONU care va avea loc luni.

We Mean Business a precizat ca in prezent 87 de companii s-au alaturat initiativei, acestea avand o capitalizare de piata cumulata de peste 2.300 de miliarde de dolari. Unele companii din coalitie au convenit sa isi reduca emisiile de carbon la zero pana in 2050, printre acestea fiind producatorul elvetian de alimente Nestle, compania franceza de materiale de constructii Saint-Gobain si producatorul francez de cosmetice L'Oreal.

Alte companii nu si-au asumat acest obiectiv, dar au informat ca isi vor alinia operatiunile la obiectivul de a limita cresterea medie a temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, prevazuta in Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. We Mean Business precizeaza ca printre aceste companii se afla grupul finlandez de telecomunicatii Nokia, grupul francez de alimente Danone si producatorul britanic de medicamente AstraZeneca.

Avand in vedere ca accelerarea schimbarilor climatice depaseste asteptarile, oamenii de stiinta afirma ca emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse la jumatate in urmatorul deceniu, pentru a evita incalzirea catastrofala a vremii. Insa in conditiile in care companiile care exploateaza combustibili fosili cauta in continuare noi zacaminte de petrol si gaze si multe tari in curs de dezvoltare construiesc noi termocentrale pe baza de carbune, promisiunile coalitiei We Mean Business sunt minuscule in raport cu amploarea cresterii emisiilor globale.

Unii experti se intreaba daca firmele, ale caror actiuni sunt tranzactionate la bursa si trebuie sa maximizeze castigurile actionarilor, vor putea face investitiile necesare pentru combaterea schimbarilor climatice. Chiar si asa, multi investitori au facut presiuni asupra companiilor pentru a actiona in aceasta directie, iar directorii se confrunta, de asemenea, cu presiunea in crestere din partea activistilor de mediu, care vineri au mobilizat milioane de oameni din intreaga lume pentru a protesta impotriva schimbarilor climatice.

Coalitia We Mean Business crede ca angajamentul asumat de marile companii, majoritatea europene dar si unele americane si asiatice, de a respecta in mod independent tintele privind emisiile va determina si alte companii sa le urmeze exemplul.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#companii emisii gaze efecte sera , #incalzire globala