Inregistrarile temperaturilor de la anul 1800 incoace arata ca in ultimii zeci de ani incalzirea s-a accelerat intr-un ritm nemaivazut de 1.000 de ani.
E foarte greu de crezut ca vom reusi sa mentinem incalzirea globala in limita agreata de natiuni anul trecut, afirma Gavin Schmidt, un om de stiinta din cadrul NASA, conform The Guardian.
Deja anul acesta temperatura medie globala a crescut cu 1,38 grade Celsius fata de cea din secolul XIX, apropiindu-se periculos de mult de limita maxima stabilita, de 1,5 grade Celsius, agreata printr-un acord semnat anul trecut la Paris.
Iulie a fost cea mai fierbinte luna de cand se masoara temperaturile. De altfel, fiecare luna, incepand cu octombrie 2015, a venit cu un nou record.
Chiar daca masuratorile nu se fac de foarte multa vreme, mostrele de gheata analizate si sedimentele arata ca Pamantul nu a mai trecut printr-un proces de incalzire atat de accentuata in ultimul mileniu.
Ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani este fara precedent, explica Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru Studii Spatiale, in cadrul NASA. "Este fara precedent in 1.000 de ani. Nu exista nicio perioada care sa fi trecut prin acest trend (...) ", a mai spus omul de stiinta.
Pentru a mentine incalzirea globala in limita a 1,5 grade Celsius, trebuie ca emisiile de dioxid de carbon sa fie urgent si semnificativ micsorate. "Ceea ce este foarte putin probabil (sa se intample - n. red.) ", explica Gavin Schmidt. Potrivit acestuia, pana acum nu s-au luat masuri nici pentru ca emisiile sa duca la o incalzire de cel mult 2 grade Celsius. Prin urmare, viitorul e sumbru.
Gavin Schmidt este de parere ca exista riscul de 99% ca 2016 sa fie cel mai fierbinte an din istorie. In acest moment, recordul este detinut de 2015, care l-a "preluat" de la 2014. Avem de-a face, prin urmare, cu situatia in care fiecare an vine cu un nou record de temperatura.
"Trendul pe termen lung este cel care ar trebui sa ne ingrijoreze si nu exista dovezi ca acesta va trece. Dimpotriva, exista destule care sa ne faca sa credem ca se va mentine", mai spune omul de stiinta.
"Nu exista pauza in aceasta incalzire a temperaturilor. Cei care cred ca procesul incalzirii se va opri vad lumea in roz. E o problema cronica a societatii pentru urmatorii 100 de ani", mai afirma Schmidt.
Cei care ar putea pune la indoiala afirmatiile reputatului om de stiinta trebuie sa stie ca un studiu recent a aratat ca mai e nevoie de numai cinci ani in care nivelul emisiilor de dioxid de carbon sa se pastreze la acelasi nivel, pentru ca sansa de a mentine incalzirea globala in limita a 1,5 grade Celsius sa fie pur si simplu eliminata. Daca in urmatorii cinci ani nu facem nimic, intram pe un drum fara intoarcere.
Daca lucrurile vor sta ca si pana acum, atunci clima se va incalzi untr-un ritm de cel putin 20 de ori mai repede decat media din ultima suta de ani, arata NASA.
Ce o... Vezi tot