Ne asteapta un dezastru, iar noi ne facem ca nu-l observam

Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 09:37
9628 citiri
Ne asteapta un dezastru, iar noi ne facem ca nu-l observam

Gazele cu efect de sera au atins in ultimul deceniu un nivel ingrijorator, iar astazi ele ating volume cu 15% mai mari decat in 1990.

De altfel, nu-ti trebuie prea multe cunostinte ca sa observi ca iernile noastre sunt din ce in ce mai "dulci", ca Dambovita nu mai ingheata, asa cum ingheta in fiecare an de Boboteaza, pe la mijlocul secolului trecut, iar amintirea vremurilor interbelice, cand treceai Dunarea cu sania trasa de cai pe podul de gheata pana in Bulgaria pare un fel de basm.

Si totusi acestea sunt realitati care mai persista in memoria supravieturitorilor acelor zile. Nu exista indoiala ca se produc importante schimbari climatice, care nu se observa de la o zi la alta, sunt usor trecute cu vederea de la un an la altul, dar devin alarmante dupa trecerea deceniilor.

Grupul Expertilor Interguvernamentali privind Evolutia Climatului (GIEC) atentioneaza ca niciodata n-a existat o asemenea prapastie intre criza climatica si modul in care bat pasul pe loc negocerile internationale pe aceasta problema, potrivit Project Syndicate.

Nici nu se poate atenua prapastia, atata vreme cat actorii care se afla in joc nu sunt pusi sa plateasca, atunci cand nu respecta normele internationale existente in domeniu - ceea ce nu se intampla deloc.

La drept vorbind, nici macar nu este stabilita o tarifare eficienta si eficace privind emisiile de carbon, pe care unii sau altii le degaja necontrolat in atmosfera.

Dar acelasi GIEC atrage atentia ca, daca cresterea de temperatura la nivel global al depasi 2 grade C, efectele devastatoare asupra schimbarilor climatice vor deveni inevitabile si chiar ireversibile.

O solutie: taxarea gazelor arse

Masurile unilaterale cu care actioneaza unele regiuni, cum este UE, sunt eficiente pentru zona respectiva, dar se pierd la nivel global prin neglijarea problemei in alte regiuni. Nu este posibila limitarea incalzirii intr-o regiune, in timp ce altele se indreapta spre dezastru.

De aceea, masurile adoptate la sfarsitul lunii octombrie de tarile UE in ce priveste politica pentru energie si clima pana in anul 2030, chiar daca sunt corecte, n-au perspective.

Perspectivele depind in principal de un acord bilateral eficient intre China si Statele Unite, principalele surse de emisii carbonice ale lumii, care trebuie sa stapaneasca aceasta problema cu toata seriozitatea.

In secundar, perspectivele depind si de antrenarea celorlalte state, care se vor intalni anul viitor la Paris, intr-o conferinta pe aceeasi tema. Ele vor trebui sa convina asupra stabilirii si aplicarii unui pret pentru emisiile de gaze carbonice, asupra modalitatii de plata si asupra faptului ca plata se va efectua cu rigurozitate.

Intr-o problema atat de importanta cum este schimbarea climatica, ar fi riscant si periculos sa se propuna sau sa se adopte masuri ambigue. In fond, singura cale prin care toate statele pot fi obligate sa-si reduca emisiile este stabilirea unor taxe bine determinate tehnic si obligarea la plata a celor care le emit.

N-ar trebui sa mire. Asa cum platesc consumatorii de gaze, de curent electric sau de alte servicii publice, pot fi pusi la plata si cei care aduc deservicii publice prin degajarea de gaze arse.

Strategia iluzorie a solutiilor politice

Dar in pregatirile care se fac pentru conferinta ce se va tine la Paris anul viitor exista doua opinii nu tocmai concordante. Unii pledeaza cu adevarat pentru constrangerea tuturor statelor la reducerea poluarii atmosferice printr-un sistem de taxare si plata a emisiilor de carbon.

Altii insa considera ca in locul constrangerilor sunt mai la indemana "solutiile politice", adoptate in consens de toate statele lumii.

Sa fim seriosi: exista consens sau solutii politice pentru plata curentului sau a gazelor? Adesea, partenerii din UE se mandresc cu aportul lor in atenuarea schimbarilor climatice si au motive s-o faca. Ei n-au avut teama de taxe si s-au bazat intr-adevar pe convingerile morale provenite din gradul lor de civilizatie.

Dar nu putem extrapola acest principiu la nivelul intregului glob. De aceea, guvernele care au obtinut pana acum rezultate notorii, fara constrangeri la nivel planetar, ar trebui sa fie primele care sa pledeze pentru taxarea gradului de poluare in atmosfera, consensul si solutiile politice ale celorlalti putand duce la compromiterea propriilor eforturi.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....