Nivelul de oxigen din oceane, in picaj. Am putea ajunge ca in oceane sa gasim doar bacterii

Joi, 16 Februarie 2017, ora 22:46
7005 citiri
Nivelul de oxigen din oceane, in picaj. Am putea ajunge ca in oceane sa gasim doar bacterii
Foto: Pixabay

Incalzirea climei inseamna mai mult decat topirea calotei glaciare. Ea se rasfrange si asupra vietii marine.

Un studiu publicat miercuri in jurnalul Nature atrage atentia asupra faptului ca nivelul de oxigen din apele de pe glob a scazut cu peste 2% intre 1960 - 2010, arata CNN.

Iar consecintele sunt grave, potential mortale, pentru viata marina, si se rasfrang si asupra oamenilor (care in multe zone ale globului traiesc din pescuit).

Desi 2% nu pare o schimbare mare, e vorba doar de o medie. Exista zone unde scaderea concentratiei de oxigen a ajuns la cote cu adevarat alarmane si deja face ca specii marine sa dispara. Specialistii avetrizeaza ca s-ar putea ajunge intr-un moment in care in oceane sa nu mai traiasca decat bacterii. Acestea pot rezista cu foarte putin oxigen, chiar deloc.

"O scadere foarte mica a nivelului de oxigen din apa poate schimba complet ecosistemele", explica David Baker, profesor la Institutul de Stiinte Marine al Universitatii Hong Kong.

Nivelul scazut de oxigen, urmare a incalzirii globale, este cu atat mai mic cu cat se coboara in adancuri. Iar de acum inainte, oxigenul va avea si mai putine sanse sa ajunga in straturile inferioare de apa, fiind stocat aproape de suprafata, unde temperatura e mai mare. "E ca si cum oceanele s-ar pregati de un atac de cord", descrie situatia acelasi om de stiinta.

Practic, s-a format un cerc vicios; studiul arata ca topirea ghetii a facut ca planctonul sa se inmulteasca excesiv. Cu cat acesta este mai mult, cu atat o cantitate mai mare se va descompune. Iar acest proces face ca nivelul de oxigen din apa sa fie si mai scazut.

Se formeaza astfel "zone moarte", care devin din ce in ce mai multe si mai extinse, mai ales de-a lungul tarmurilor, mai arata studiul.

Raportul se incheie intr-o nota foarte pesimista, cercetatorii concluzionand ca oceanele nu sunt decat "o oglinda a sanatatii oamenilor". "Daca ele sunt bolnave si pe moarte, asa arata si viitorul oamenilor", explica Baker.

Iata ce regiuni ale lumii sunt cel mai afectate de incalzirea globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#nivel oxigen oceane, #dispar specii oceane, #incalzire clima efect viata marina, #zone moarte ocean oxigen , #incalzire globala