Nutella ameninta planeta? Cum se face celebra crema de ciocolata vinovata de defrisari masive

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 09:02
9141 citiri
Nutella ameninta planeta? Cum se face celebra crema de ciocolata vinovata de defrisari masive
Foto: Nutella

Ministrul francez al Ecologiei, Segolene Royal, a sustinut ca ar trebui sa se renunte la consumul cremei Nutella, deoarece folosirea uleiului de palmier la fabricarea acestui produs alimentar a dus la o "despadurire masiva, care duce, la randul ei, la incalzirea climatica".

Aceste declaratii au fost facute luni seara, in timpul emisiunii "Le Petit Journal" a postului de televiziune Canal+, demnitarul cerand firmei producatoare, Ferrero, sa utilizeze alte materii prime pentru obtinerea faimoasei creme tartinabile cu alune.

Nutella, un pericol pentru sanatate, potrivit UE

Totodata, Segolene Royal a pledat pentru o a treia revolutie industriala, care sa aiba in vedere protejarea mediului inconjurator, dupa ce, cu numai doua zile in urma, isi anuntase intentia de a interzice comercializarea unui cunoscut erbicid de la firma Monsanto, "Rounduo", ca masura de combatere a efectelor negative ale substantelor chimice de acest tip.

Franta - care va gazdui summit-ul pentru combaterea schimbarilor climatice, organizat in decembrie, la Paris, sub tutela ONU - trebuie sa conduca "ofensiva" menita sa puna capat folosirii erbicidelor, a sustinut ministrul la postul de televiziune France 3.

Nicio reactie de la Ferrero

Compania italiana Ferrero a refuzat sa comenteze opiniile exprimate de ministrul francez despre produsul sau vedeta, dar a dat asigurari ca "este cu totul constienta de implicatiile legate de mediul inconjurator", mentionand ca a luat numeroase masuri, "in special, in privinta aprovizionarii cu ulei de palmier", care poate sa functioneze in paralel cu respectul pentru mediul inconjurator.

A murit Michele Ferrero, cel mai bogat italian si parintele Nutella

Firma, care se aprovizioneaza mai ales din Malaezia, Papua-Noua-Guinee si Brazilia, a dat asigurari ca se preocupa de trasabilitatea materiilor prime folosite si de productia durabila de ulei de palmier.

AFP aminteste ca, la sfarsitul anului 2012, in Senatul francez s-a incercat, fara succes, instituirea unei suprataxe de 300% pentru uleiul de palmier, considerat periculos pentru sanatatea umana, precum si pentru cea a mediului, intrucat obtinerea acestui ulei vegetal presupune defrisari masive.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Nutella pericol mediu, #Nutella incalzire globala, #Nutella interdictie Franta , #incalzire globala