Oceanele incetinesc incalzirea globala

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:25
2875 citiri
Oceanele incetinesc incalzirea globala
Foto: hidefwallpaper.org

Marile intinderi de apa retin caldura si atenueaza efectul de sera, spun expertii de la Centrul american pentru Cercetarea Atmosferei.

Temperaturile din ultimii ani nu au crescut la fel de mult cum se asteptau expertii, potrivit TG Daily. Pana de curand nu aveam un raspuns pentru acest fenomen, mai ales pentru ca exista o diferenta mare intre cantitatea de radiatii care ajunge la suprafata pamantului si cantitatea emisa de planeta noastra.

Un nou studiu bazat pe simulari virtuale ale variatiilor climaterice indica prezenta acestui surplus de energie solara in largul oceanelor cu adancimi mai mari de 300 de metri.

"Vor exista perioade de oprire a evolutiei incalzirii globale, care pot dura aproximativ zece ani", spune conducatorul studiului, Gerald Meehl.

Simularile s-au bazat pe proiectii ale potentialei evolutii a efectului de sera. Din cauza emisiilor de gaze rezultate din activitatile oamenilor, temperaturile medii globale vor creste cu cateva grade in urmatorii 100 de ani. Studiul arata ca aceste valori se vor stabiliza pentru inca zece ani inainte sa ia din nou o panta ascendenta, lucru datorat caldurii inmagazinate in oceane.

Studiul a demonstrat ca, in perioadele in care incalzirea globala stationeaza, in oceane patrunde o energie solara suplimentara.

Caldura este stocata in imensele oceane, ea nu dispare si nu poate fi ignorata pentru ca prezenta ei are in continuare consecinte.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#efect sera oceane, #radiatii solare incalzire, #oceane incalzire globala , #incalzire globala