Oceanul Arctic va ramane fara gheata mult mai repede decat se credea

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 18:45
7064 citiri
Oceanul Arctic va ramane fara gheata mult mai repede decat se credea

Stratul de gheata din Arctica s-ar putea subtia intr-un ritm mai rapid decat se estimase, deoarece zapada sarata de la suprafata influenteaza negativ acuratetea masuratorilor satelitare, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Calgary, publicat marti.

Raportul Grupului pentru Cercetarea Climei din Criosfera din cadrul universitatii canadiene, publicat in jurnalul academic Geophysical Research Letters, indica faptul ca evaluarea aproximativa satelitara cu privire la grosimea stratului de gheata sezonier a fost supraestimata cu pana la 25%.

Acest lucru inseamna ca Oceanul Arctic ar putea ramane fara gheata mult mai devreme decat aratau unele predictii stiintifice care indicau ca stratul de gheata va disparea pentru prima oara in totalitate in timpul lunilor de vara dintre anii 2040 si 2050, subliniaza autorul principal al cercetarii, Vishnu Nandan.

Disparitia ghetii din Oceanul Arctic in lunile de vara va avea impact asupra tiparelor meteorologice globale prin cresterea magnitudinii si frecventei furtunilor importante si prin modificarea ecosistemului arctic ingreunand procesul de hranire al unor animale, precum ursii polari.

Exista o gama larga de proiectii cu privire la momentul in care stratul de gheata va incepe sa dispara in timpul verii ca urmare a cresterii temperaturilor pe glob, iar studiul realizat la Universitatea Calgary pune la indoiala masuratorile satelitare inregistrate pana in prezent.

"Problema este ca masuratorile satelitare cu microunde nu patrund foarte bine stratul de zapada sarata, prin urmare satelitul nu masoara corespunzator bordul liber al stratului de gheata, iar datele satelitare supraestimeaza grosimea ghetii", a precizat Nandan.

Bordul liber al ghetii se refera la gheata observata deasupra nivelului marii.

"Rezultatele noastre sugereaza ca salinitatea zapezii ar trebui luata in considerare in cadrul tuturor estimarilor satelitare viitoare in cazul bordului liber al ghetii sezoniere din zona arctica", a concluzionat cercetatorul, conform sursei citate.

Citeste si Un om de stiinta avertizeaza: Prabusirea platformei de gheata din Antarctica de Vest ar creste nivelul marilor cu 3 metri

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...